Drágulhat a kenyér, pedig esnek a gabonaárak

Jó lesz az idei termés, de a szektor problémái miatt többe kerülhet, aminek olcsóbbnak kellene lennie.

MNO
2016. 08. 08. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remek gabonatermés várható Magyarországon és a világban is, így a tavalyinál jóval alacsonyabb lesz az étkezési és a takarmánybúza ára, ám ennek ellenére drágulhat a magyar kenyér – írja a Népszava.

Pótsa Zsófia, a gabonaszövetség főtitkára arról beszélt a lapnak, hogy a veszteséges malomipari cégeknek az olcsóbb ár egy jó lehetőség, hogy megpróbálják utolérni magukat, ezért a lisztáraknál nem várható majd árcsökkenés.

A sütőipar pedig egyenesen a kenyér árának kényszerű emelését fontolgatja, mivel a jellemzően 0-2 százalékos hasznukból nem tudnak sem fejleszteni, sem bért emelni. Egyébként ők már hosszabb ideje a kenyér áfájának 18 százalékról 5 százalékra csökkentését szorgalmazzák.

A sokszor nem éppen az adózási fegyelmükről híres albán pékségek is komoly konkurenciát jelentenek a magyar versenytársaknak a rájuk kényszerített árversennyel – írja a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.