Halvány remény a kisemmizett quaestorosoknak

Nehézkesen ugyan, de lassan megindulhat a kötvényesek kifizetése, újabb adatokra várnak.

Hajdú Péter
2016. 08. 26. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kálvária elé néznek, de azért már kezdenek reménykedni azok a Quaestor-károsultak, akik nem a Quaestor Értékpapír Zrt.-vel, hanem az annak ügynökeként eljáró Quaestor Pénzügyi Tanácsadó (QPT) Zrt.-vel szerződtek értékpapír-vásárlásra.

– Az előbbi vállalkozás már régebb óta áll felszámolás alatt, és ott már megkezdték az ügyfélpénzek kiadását. Mi, QPT-károsultak viszont eddig egy fillért sem kaptunk. Számunkra érthetetlen okból tőlünk bírósági végzést kértek a kártalanításhoz, mert az általunk befizetett pénzből nem lett kötvény, sőt még befektetési számlát sem nyitottak, azaz „fiktív kötvényesek” vagyunk. Annál is inkább érthetetlen, hogy mostanáig otthagytak bennünket az út szélén, mert mi a kártalanításért felelő összes hatósághoz és félhez eljuttattuk a birtokunkban lévő információkat: a számlaszerződést, a tranzakciókról szóló bizonylatokat, az adásvételi szerződéseket. Ennek ellenére azzal utasították el eddig a kártérítési igényt, hogy nincs értékpapírszámlánk – nyilatkozta lapunknak Nagy Péter, az egyik becsapott ügyfél. A kecskeméti pedagógus arról is beszélt, azóta nagyon sokan megindították a jelentős költséggel járó pert, s az érintettek jó része már meg is kapta a határozatot, hogy valóban kárt szenvedtek. Egyelőre a végzés benyújtása ellenére sem indult meg a kártalanítás. A Kárrendezési Alap ugyanis arról tájékoztatta őket, hogy az elbírálásra rendelkezésre álló 45 napot 90 nappal meghosszabbították. Úgy magyarázták, a bírósági határozatokban nincsenek meg a kártérítéshez szükséges adatok, beszerzésük viszont elengedhetetlen a kárigény elbírálásához.

A Kárrendezési Alapot irányító testület, a Befektetővédelmi Alap (Beva) igazgatósága érdeklődésünkre közölte, hogy a kifizetés összegének meghatározásához a Kárrendezési Alap valóban kér még be adatokat. A bírósági végzések ugyanis nem tartalmazták a Quaestor-kötvényekre kötött ügyletek alapján elért hozamokat, anélkül pedig a törvény értelmében nem határozható meg a károsultaknak kifizetendő összeg. Ezeket az információkat a kárt szenvedett ügyfelektől, illetve a kötvényeket kibocsátó Quaestor Értékpapír Zrt.-től igyekeznek beszerezni.

Kiss Krisztina helyettes ügyvezető igazgató azt is közölte lapunkkal: augusztus 24-ig összesen 288 Quaestor-károsult kért kártalanítást bírósági határozat alapján, illetve hogy az adatbekérés mindannyiukat érinti. Vagyis a Kárrendezési Alap az adatok beszerzése és értékelése után kezdi majd meg a kifizetéseket. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy mindazok, akik bizonyítani tudják követelésüket az Értékpapír Zrt.-vel szemben, első körben a Befektetővédelmi Alaptól kapnak majd pénzt. Ennek összege legfeljebb 6,0042 millió forint lehet, amelynek kifizetése szeptember második hetében kezdődik. Azt egyelőre nem tudni, ez meddig tart, mert további kérelmek benyújtására számít a Beva. Az e feletti kárigényeket a Kárrendezési Alap végzi majd az erről szóló törvény szabályai szerint, miután megérkeztek a bekért adatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.