Internetáfa: a brüsszeli szabályozás sem akadály

A kormány a Google, a Facebook és a hasonló oldalak üzemeltetőit is megadóztatná.

MNO
2016. 08. 16. 6:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan Brüsszel megtámadta Magyarország internetáfa-csökkentési szándékát, a kormány kitart ígérete mellett – írja a Világgazdaság.

Az internetszolgáltatás áfakulcsa 2017. január 1-jén 27-ről 18 százalékra csökken, annak ellenére, hogy az uniós szabályozás ezt nem engedi meg. A kormány a lap szerint arra épít, hogy Brüsszelben is a szabályozás rugalmasabbá tételét tervezik, de a hatályos uniós áfairányelv keretei között a kormánynak valóban nincs lehetősége az internetáfa csökkentésére. Ám egyelőre kérdéses, hogy az uniós módosítás megtörténik-e addig, amíg a magyar kormány itthon bevezeti a változtatást.

A Digitális jólét program titkársága szerint az áfacsökkentés megközelítőleg 8-10 százalékos fogyasztói árcsökkenést jelent majd, ráadásul a tervek szerint – a magyar gazdaság teljesítményének függvényében – 2018-tól akár 5 százalékra is csökkenhet az internetezés áfája.

A reklámtörvény módosítása azt is lehetővé teszi a kormánynak, hogy a versenysemlegesség elve alapján megadóztassa a Google, a Facebook és a hasonló oldalak üzemeltetőit is. Jelenleg a globális internetes cégek a magyarországi gazdasági tevékenységük után semennyi adót sem fizetnek, ezen jövőre változtatnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.