Még korai megrohanni a boltokat

A fogyasztói árakra nem hatott a gabonafélék meredeken eső árfolyama.

Gyöngyösi Balázs
2016. 08. 07. 4:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél éve fordult elő legutóbb, ami júliusban: estek az élelmiszer-ipari nyersanyagárak – ismertette az Élelmezésügyi Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) által készített élelmiszer-árindexet a Financial Times. Az elmúlt hónapban meredeken esett a gabonafélék árfolyama, felülmúlva a tejipari és húsipari termékekének az emelkedését. – A beszerzési és az eladási ár közötti különbséget valószínűleg nem a fogyasztóknak adják át az áruházláncok, hanem bérfejlesztésre fordítják, mert ezen a téren nagy a nyomás rajtuk – mondta a Magyar Nemzetnek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc kifejtette: direkt, gyors, vásárlókat érintő hatás további nyersanyagár-csökkenés esetén sem várható, ráadásul a minimálbér-emelés is komoly teher lesz a multikon.

Összességében egyébként nem kiugró mértékben, 0,8 százalékkal csökkent a FAO élelmiszerár-indexének értéke júliusban az előző hónaphoz képest. A kukorica és a búza áresésében fontos szerepet játszott a rekordtermés és az alacsony kereslet időbeni egybeesése, ami ismerős jelenség: az év elején már hét esztendeje nem látott alacsony szinten tanyázott ennek a két nyersanyagnak a piaci ára, a mostani az egy évvel ezelőtti állapotoknak felel meg. A gabona ára szempontjából július soha nem látott, 5,6 százalékos esést hozott, és 11 százalékkal vannak alacsonyabban az árak, mint egy éve. Mindenesetre megállapítható, hogy a január–júniusi időszakban a rossz dél-amerikai időjárás és az amerikai dollár gyengülése hozott csak átmeneti drágulást az élelmiszer-ipari nyersanyagok piacán.

– Hiába jó a gazdák gabonatermése, a nagy mennyiség magával hozta az alacsony árat, de ettől még nem lesz automatikusan olcsóbb a pékáru – fogalmazott lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György azt mondta, a malmoknak őrölniük, a pékeknek pedig sütniük kell, vagyis a feldolgozási folyamat költségeiről sem szabad megfeledkezni, a fogyasztói árak csak akkor lehetnek érzékelhetően alacsonyabbak, ha a nyersanyagár-csökkenés nemcsak átmeneti, hanem tartós. Ez esetben a multiknak kötelességük átadni az árelőnyt a vevőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.