Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

MTI
2016. 08. 25. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növekedést leginkább a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának 9,7 százalékos emelkedése táplálta az előző havi 6,8 százalék után. Különösen megélénkült a textilek és ruházati termékek, valamint a bútorok és műszaki cikkek eladása: az előbbi 15,4, az utóbbi 9,5 százalékkal emelkedett az előző havi 13,8, illetve 6,4 százalék után. Visszatért az internetes és csomagküldő szolgálatok lendülete is, júniusban ismét 33,7 százalékos éves növekedést mért a KSH a májusi 18,4 százalékot követően. Emellett 8,7 százalékkal nőtt a gyógyszerek és gyógyászati termékek forgalma, de a májusi 11,9 százalékról 2,5 százalékra lassult az illatszerek eladása a szezonálisan igazított adatok szerint. A számítástechnikai és egyéb iparcikkek kereslete továbbra is 3 százalék feletti növekedést mutatott. Harmadik hónapja csökkent – júniusban 7,5 százalékkal – a forgalom a használtcikk-üzletekben.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom, ezen belül az élelmiszerek eladása átlagon felül, 3,7 százalékkal nőtt, az italok és a dohánytermékek értékesítése viszont csak 2,5 százalékkal.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a májusi 9,0 százalékos növekedés után.

Júniusban az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 808 milliárd forint volt júniusban.

2016. január–júniusban a forgalom volumene – szintén a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.