Próbaképpen bevezetnék az alapjövedelmet a finnek

Az intézkedéstől a szociális juttatási rendszer egyszerűsödését és a munkaerőpiac élénkülését várják.

MTI
2016. 08. 25. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társadalmi kísérlet a 2015-ben hivatalba lépett Juha Sipilä miniszterelnök egyik választási ígéretét képezte. A kormányfő az intézkedéstől a szociális juttatások rendszerének egyszerűsödését és a munkaerőpiac élénkülését várja.

Hanna Mäntylä, a szociális és egészségügyi tárca vezetőjének tájékoztatása szerint szeptember kilencedikéig felmérést végeznek a lakosság körében a törvénytervezetről, amelynek értelmében jövőre kétezer, munkaképes korú lakos kötelezően részt venne az alapjövedelem juttatásának hatásait vizsgáló kísérletben.

Mäntylä azt mondta, a nagyszabású szociális kísérlet keretében egy kontrollcsoportot is kialakítanának, amely az alapjövedelemben részesülő sokasághoz hasonló tulajdonságokkal bíró emberekből állna, számukra azonban nem biztosítanák ezt a juttatást.

A kísérlet résztvevői ezenfelül más típusú, alapvető szociális támogatásért (például munkanélküli segélyért) nem folyamodhatnának. Az alapjövedelem támogatói úgy vélik, hogy a jóléti államnak minden egyes állampolgár számára megfelelő életszínvonalat kellene biztosítania, míg ellenzői szerint a feltétel nélkül biztosított jövedelem nem ösztönzi az embereket az álláskeresésre.

A finn kormányfő ugyanakkor meg van győződve arról, hogy az alapjövedelem növelné a vállalkozási hajlandóságot. Finnország lehet az első európai ország, amely nemzeti szinten visz véghez egy hasonló kísérletet.

A svájci választópolgárok túlnyomó többsége, 76,9 százaléka júniusban népszavazáson utasította el azt a javaslatot, hogy az ország minden állampolgárának alanyi jogon járjon havi 2500 frank (mintegy 700 ezer forint).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.