Csak félig vannak tele a gáztárolók

A 4,3 milliárd köbméter kapacitású állami földgáztárolók feltöltöttsége eléri a 45,5 százalékot.

Illés József
2016. 10. 13. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a napokban elkezdődött a földgáztárolókban lévő készletek felhasználása. A hirtelen jött hideg miatt ugyanis idén a hivatalos október 15-i időpontnál hamarabb kezdődött meg a fűtési idény. A 4,3 milliárd köbméter kapacitású állami földgáztárolók feltöltöttsége eléri a 45,5 százalékot, így megközelítőleg kétmil­liárd köbméter gáz van a befogadó egységekben. A betárolt mennyiség a folyamatosan a magyar–ukrán határra, Beregdarócra érkező orosz gázszállítmányokkal, az Ausztria felől érkező gázmennyiséggel, illetve a hazai kitermeléssel együtt várhatóan elegendő lesz az ország ellátására még a hideg téli napokon is – állítják szakértők.

Hozzáértők ugyanakkor úgy látják: nem csak félig lenne érdemes feltölteni négy hazai kereskedelmi tárolót. Ezeket a kapacitásokat ugyanis célszerű lenne kihasználni és a most beszerezhető olcsó gázzal telepumpálni, ha már a kormányzat óriási összegért, egyes szakértők szerint a valódi ár többszöröséért megvásárolta azokat.

A jelenlegi törvények szerint a háztartásokat ellátó gáztársaságoknak előre be kell tároltatniuk az ügyfeleik téli fogyasztásának a 60 százalékát. Mivel idén ősztől az állami Főgáz Zrt. az egyetlen lakossági gázellátó vállalat, ez a kötelezettség a társaságra hárul. A tárolók feltöltése 150-200 milliárd forint költséget jelenthetett – vélik hozzáértők. Szerintük azonban a Főgáznak bőven akadt pénzügyi forrása. A nonprofit működésűnek beharangozott állami gázvállalat ugyanis mostanság akkora extraprofitra tud szert tenni, amekkoráról lakossági gázpiacról kiszorított nemzetközi hátterű cégek nem is álmodhattak. A földgáz világpiaci beszerzési ára ugyanis óriásit zuhant. Eközben azonban a lakosság továbbra is a 2013-ban meghatározott gázdíjakat fizeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.