Helyén marad a GVH vezetője

További hat évig Juhász Miklós vezeti a versenyhivatalt.

Szabó Dániel
2016. 10. 24. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János köztársasági elnök, a miniszterelnök előterjesztésére, 2016. november 2-ai hatállyal hatévi időtartamra ismét a Gazdasági Versenyhivatal elnökévé nevezte ki Juhász Miklóst, november 1-jétől helyettese Bak László és Tóth András lesz. Áder utóbbit azzal is megbízta, hogy ellássa a versenytanács elnöki teendőit. A hivatal újonnan kinevezett vezetői hétfőn már le is tették esküjüket a Köztársasági Elnöki Hivatalban, írja az MTI.

Juhász Miklós 2010 novembere óta tölti be a GVH elnöki tisztét, Tóth András ugyanekkortól elnökhelyettes, illetve a versenytanács elnöke. Bak László hivatalos életrajza szerint 2010-ben került a versenyhivatalhoz, előtte 2004-ben jogi diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Végzése után két évig külföldi ösztöndíjas, négy évig ügyvédbojtár volt, majd 2009-ben német jogból szerzett mesterképesítést a müncheni Lajos Miksa Egyetemen. Előadóként részt vett az OECD-GVH Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ munkájában, kartellek közötti illegális és titkos kommunikációról szóló előadásokat tartott.

Bak elődje Horváth Zoltán volt az elnökhelyettesi poszton.

Tóth András 2002. és 2007. között a GVH munkatársaként dolgozott, majd 2007-ben ügyvédként csatlakozott egy amerikai ügyvédi irodához. 2009-ben szerzett PhD fokozatot a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 2010-ben nevezték ki először a GVH elnökhelyettesének, egyúttal a Versenytanács elnökének. Egyetemi adjunktus a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Bak László 2004-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. 2009-ben jogi mesterfokozatot szerzett a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität jogi karán, majd 2014-ben elvégezte a King’s College London Egyetem versenyjogi posztgraduális képzését. 2010-ben, ügyvédi tevékenységének befejezését követően kezdte pályafutását a GVH-ban. Az elmúlt hat évben több szervezeti egységen, különböző munkakörben szerzett tapasztalatokat: kezdetben kabinetfőnökként dolgozott, 2014-től a GVH bírósági képviseletét irányította, 2015 márciusa óta pedig a Jogi Irodát vezeti.

Az MTI beszámolója szerint a GVH következő ciklusának feladatai között szerepel, hogy a hivatal átlátható és kiszámítható ügyintézéssel támogassa a piaci szereplők jogkövető magatartását, továbbá az, hogy bevezessék az elektronikus ügyintézést és a távoli iratbetekintést.

A Gazdasági Versenyhivatal feladatai közé tartozik a piaci szereplők eligazodásának segítése a döntések, az elvi jelentőségű megállapítások és a közlemények közzétételével, valamint a kis- és középvállalkozások versenytudatosságának fejlesztése, a versenyjogi megfelelést támogató programok és a célzott kommunikáció kidolgozása, továbbá az, hogy megakadályozza a kartellezést és a piaci monopóliumok kialakulását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.