Már vádemelési javaslatig jutott a botrányos O-Nádor-ügy

A társaság egy hongkongi cég tulajdonrészét vásárolta meg ahelyett, hogy kifizette volna az alvállalkozóit.

Tóth László Levente
2016. 10. 22. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudjuk, a győri rendőrség vádemelési javaslattal küldte át a Győri Járási és Nyomozó Ügyészségnek a felszámolás alatt lévő O-Nádor Kft. ügyének nyomozati iratait. A nyomozók csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vizsgálódtak több hónapig a cég volt ügyvezetője, Ombodi Balázs ügyében, miután az egyik károsult vállalkozás, az Épszitec Kft. 2015. november 17-én feljelentést tett.

A felszámolása előtti időszakban egyre több állami és önkormányzati munkát elnyerő, a beruházásoknál általában generálkivitelezőként közreműködő O-Nádor Kft. története elég sajátos. Miközben 2014-ben már ingatag volt a pénzügyi helyzete, arra vállalkozott, hogy üzemcsarnokot épít a kormány egyik, legutóbb félmilliárdos támogatást kapott stratégiai partnere, az ajkai Le Bélier Formaöntöde Zrt. számára. Ám a munkában részt vevő alvállalkozóit nem fizette ki maradéktalanul, annak ellenére sem, hogy neki nem maradt adós a Le Bélier. Ugyanebben az évben a karcagi önkormányzat megbízásából egy óvoda felújításába kezdett az O-Nádor, majd a munkát nem fejezte be – jelezte is finanszírozási nehézsé­geit az önkormányzatnak –, ennek ellenére az év folyamán újabb önkormányzati projektet kapott egy nyugdíjasotthon munkálataival kapcsolatban.

Miután az O-Nádor az alvállalkozóival szemben országos szinten több beruházás esetében is adós maradt, nem csoda, hogy több károsult is feljelentést tett ellene, illetve felszámolást kezdeményezett. A fent említett vádemelési javaslatot kiváltó feljelentést az Épszitec Kft. tette, amely 2014. július 31-én kötött vállalkozási szerződést az O-Nádorral. A szerződés alapján a munka felét el is végezték – a Le Bélier ajkai beruházásával összefüggésben –, s benyújtották a részszámlát, amelyet az O-Nádor nem fizetett ki, sőt az ügyvezető, Ombodi Balázs elérhetetlenné vált. Kiderül a rendőrségi feljelentésből, hogy miután az Épszitec ügyvezetője személyesen próbálta felkutatni több szolnoki címen is – egyiken sem találta –, kapott egy érdekes telefonhívást. Legnagyobb meglepetésére egy jól ismert, korábbi profi ökölvívó hívta, s megkérdezte tőle, mit keres Szolnokon, majd személyes találkozót kezdeményezett vele. Az Épszitec ügyvezetője kitért ez elől, mondván, hogy ha kifizetik a tartozást, majd beszélget vele. Erre az ügyvezető szerint a sportoló azt válaszolta, hogy felhívja Ombodi Balázst, hajlandó-e vele találkozni. Pár perccel később Ombodi Balázs megüzente, hogy nem akar vele találkozni. Majd búcsúzásképpen a különös közvetítő az Épszitec ügyvezetőjének állítása szerint azt mondta: ha tovább nyomoz az adós cég vezetője után Szolnokon, akkor ne lepődjön meg, ha valami kellemetlen meglepetés fogja érni – áll a feljelentésben.

Mindenesetre a károsultak most bíznak benne, hogy kiderül, hová lett a pénzük, s hozzájutnak követelésükhöz. Mint megírtuk, 2016. szeptember 29-én sikeresen megalakult az O-Nádor Kft. hitelezői választmánya, a cég nyilvántartásba vett hitelezőinek száma 36, a bejelentett hitelezői igény pedig összesen 286 millió forint. A választmány egy képviselőt választott a hitelezői érdekeket kezdettől egyébként is képviselő, ugyancsak károsult Schnaider Polymetall Kft. ügyvezetője, Schnaider Péter személyében.

Az ügy pikantériája, hogy az alvállalkozóinak csaknem 300 millió forinttal tartozó O-Nádornak 2014-ben volt arra 637 millió forintja, hogy egy ugyanabban az évben alapított hongkongi cég, a tőzsdén nem jegyzett Stroi Marketing & Consulting Limited részvényeit, illetve tulajdonrészét megvásárolja a házipénztárából. A tulajdonrész tényleges értéke, illetve értékesíthetősége viszont a mai napig kérdéses, így egyelőre kérdés az is, hogy ebből hozzájuthatnak-e követelésükhöz a hitelezők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.