Süllyesztőbe kerülhet a Szép kártya

Hamarosan elkaszálhatja a kormány a népszerű béren kívüli juttatást.

Gyöngyösi Balázs
2016. 10. 07. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erzsébet-utalvány jövő évi megszüntetése után a magyar kormány azt tervezi, hogy 2018. január 1-jével kivezeti a Széchenyi Pihenőkártya (Szép kártya) mindhárom alszámláját: a vendéglátásra, a szálláshelyekre és a szabadidőre vonatkozót is – értesült lapunk kormányközeli forrásból. Mivel a Szép kártya a turizmus növekedésének motorja, többször is kerestük az idegenforgalmi ágazatot kormánybiztosként felügyelő Bienerth Gusztávot, de lapzártánkig nem kommentálta az információt. A lapunk által megkérdezett szakértők azonban egy emberként foglaltak állást a pihenőkártya létjogosultsága és megmaradása mellett.

„Üzletileg és társadalmilag is működő modell a Szép kártya rendszere, a józan ész azt diktálja, hogy ez maradjon a béren kívüli juttatások alappillére” – fogalmazott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc kifejtette: évente 80-90 milliárd forintot tesz ki a pihenőkártya forgalma, a felhasználók száma pedig meghaladja az 1 millió munkavállalót.

Nem fontos tétel a Széchenyi Pihenőkártya a négy-öt csillagos nagy budapesti szállodáknak, de a családi tulajdonban lévő, vidéki panzióknak és vendégházaknak ez az egyik fő megélhetésük. A belföldi szállodaforgalom 25 százalékát teszi ki a kártya használata, az említett szálláshelyeken ez az arány azonban a 40 százalékot is elérheti. A VOSZ főtitkára szerint míg az Erzsébet-utalvánnyal bizonyos esetekben lehetett trükközni, például élelmiszer helyett alkoholra vagy dohányárura fordítani, addig a Szép kártya egy négyszemélyes családban eddig 150-160 ezer forintnyi irányított fogyasztást jelenthetett. Dávid Ferenc úgy látja, ha a kormány valóban kivezeti a népszerű kafetériaelemet, nehezen elképzelhető, hogy hasonló összeget költsenek belföldön pihenésre, rekreációra a dolgozók.

„Se hivatalos egyeztetés, se informális beszélgetés nem volt erről a kormánnyal. Ha valamikor sor kerül rá, természetesen a Szép-kártya megmaradása mellett fogjuk az érveinket felsorakoztatni” – hangsúlyozta lapunknak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke. Niklai Ákos nyomatékosította: a béren kívüli juttatások közül ez az egyik legfontosabb elem, nem mellesleg jelentős turisztikai fogyasztást generál, amelyet más forrásból nehezen lehetne pótolni. Arról nem is beszélve, hogy a rendszer fő haszonélvezői azok a vidéki vendéglátósok, akik a magyar kis- és közepes vállalkozások rétegét adják, márpedig rájuk elvileg stratégiai partnerként tekint a kormány.

A megkérdezett szakemberek szerint a VOSZ-hoz és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségéhez hasonló álláspontot képvisel a Szép kártya kivezetésével kapcsolatban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is. Korábban többen javasolták, hogy az Erzsébet-utalvány működjön tovább a Szép kártya negyedik zsebeként, ezt azonban lesöpörték a döntéshozók, ezáltal veszni hagyták az étkezési utalványt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.