A számolásban nem segít az MNB a devizahiteleseknek

Az elmúlt öt évben 21 500 fogyasztó kereste igazát a Pénzügyi Békéltető Testületnél.

Hajdú Péter
2016. 11. 30. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt évben 21 500 fogyasztó kereste igazát a Pénzügyi Békéltető Testületnél – hangzott el a hazai alternatív vitarendezésben érdekelt szervezetek első konferenciájának sajtótájékoztatóján. Kovács Erika, a szervezet elnöke a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, 16 500 esetben kérték az adósok a szervezet segítségét a devizahiteles elszámolásban, s már csak 68 esetben nem született döntés. Másodfokú döntési szintre, azaz nem peres bírósági eljárásra 2300 ügy jutott el. Az elnök szavai szerint annak volt esélye igazát bizonyítani, aki megtartotta a törlesztőrészletek befizetéséről szóló bizonylatokat, illetve ismerte a hiteltörténet részletes adatait. Arról nem beszélt Kovács Erika, hogy hány esetben tudta igazát bizonyítani az adós.

Közismert, hogy a törvény értelmében számítási vagy adathiba miatt kezdeményezhették a pénzügyi szolgáltató döntésének felülvizsgálatát az ügyfelek. A jogszabály szerint azonban – a jegybank által összeállított – olyan bonyolult számítási képlettel lehetett csak bizonyítani az adós igazát, amelynek megértése és alkalmazása még pénzügyi szakembereknek sem egyszerű. Így erre az ügyfélnek alig lehetett esélye. Windisch László, a jegybank felügyeleti vezetője kérdésünkre elmondta, nem tartják indokoltnak, hogy a számításokban segítséget nyújtó külön szolgáltatást indítsanak az adósok dolgának megkönnyítése érdekében. Egyrészt, mert az ilyen esetek jó részét a PBT már megtárgyalta, és ma már nem lehet újabb ügyekben a PBT-hez fordulni. Másrészt, mert olyan sokféle konstrukció létezik, és annyi adatra van szükség hozzá, hogy valódi segítséget nem nagyon lehetne nyújtani az ügyfeleknek. A pénzügyi tanácsadó irodáiban azonban a megfelelő papírok megléte esetén kaphatnak segítséget az ügyfelek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.