A vizet is elzárhatják, ha sztrájkot kezdenek

A hazai víz- és szennyvízágazatban dolgozó munkavállalók bére megalázóan alacsony.

MNO
2016. 11. 30. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkra készülnek a víziközmű-szolgáltatásban dolgozók – írja az Index. A Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége (VSZOÁSZ) közölte, tagszervezeteivel együtt úgy döntött, megkezdi a sztrájk előkészítését.

Szerintük a hazai víz- és szennyvízágazatban dolgozó munkavállalók bére megalázóan alacsony, az elmúlt hat év alatt összesen egyszer emeltek nekik 2,5 százalékot. Sőt több társaságnál a szerény mértékű béren kívüli juttatások mértékét is csökkentették. A kormány által beígért béremelés a többségüket nem érinti, inkább egy egységes, 30 százalékos fizetésemelést akarnak. Tömeges a szakemberek elvándorlása, amelynek egyik fő oka az alulfizetettség. A másik neuralgikus pont pedig a szektort sújtó adók mértéke.

A vízügyi dolgozóknak a sztrájkhoz meg kell állapodniuk a még elégséges szolgáltatásokban, először például alighanem csak az ügyfélszolgálat működését korlátoznák, de egy időre akár készek a vizet is elzárni százezreknél. Az érintett szolgáltatók nagyjából az ország harmadát fedik le – olvasható a cikkben.

A Fejlesztési Minisztérium az RTL Klubnak azt mondta, a VSZOÁSZ-szal nem, de egy másik nagyobb szakszervezeti szövetséggel már tárgyalnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.