Áremelkedés a cukor, a tejtermékek és a gabonafélék esetében

A FAO szerint a vártnál is jobb gabonaterméssel és stabilabb készletekkel számolhatunk.

Tóth László Levente
2016. 11. 10. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októbert tekintve 0,7 százalékkal 172,6 pontra emelkedtek az alapvető mezőgazdasági termények árai, ami majdnem 10 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkor regisztrált szintnél a FAO élelmiszerár-indexében. Az ok: az alapvető gabonafélék ára – az előző negyedév csökkenése után – elindult felfelé. Az index – amely a FAO által az öt legfontosabbnak tekintett élelmiszer-alapanyag nemzetközi piaci ármozgásait tükröző súlyozott mutató – júliust kivéve az év folyamán folyamatosan emelkedett.

Az októberi növekedést a cukor és a tejtermékek drágulása váltotta ki. Előbbi 3 százalék fölötti áremelkedését a brazil és az indiai termelési kimaradásokra adott piaci reakció okozta. Nőtt a sajtok és a vaj ára azután, hogy megélénkült az Európai Unió országaiban a belső kereslet, így végül a tejtermékeknél majdnem 4 százalékos árszintnövekedést regisztráltak.

Ezzel szemben a FAO 2,4 százalékos csökkenést állapított meg az olaj- és zsírfélék esetében, a pálmaolaj iránti, hónapok óta gyengélkedő kereslet továbbra is visszafogott maradt. Kontinensünk sertésexportja Kínába gyengült az ősz folyamán, ennek hatására 1 százalékkal zárt alacsonyabban világszinten a húsfélék átlagára.

A FAO gabonaárindexe 1 százalékkal növekedett, miután bár a teljes búzatermés jobb lesz a vártnál, annak csak egy kis része lesz kiváló minőségű.

Az idei mezőgazdasági szezonban összesen 2571 millió tonna gabonát takaríthatunk be – 1,5 százalékkal többet tavalyhoz képest. A FAO legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentéséből megtudható, hogy ezen belül a búza esetében is 4,3 millió tonnával jobb eredményt várhatunk (összesen 746,7 millió tonna) az előző havi becsléshez viszonyítva.

Oroszország kibocsátása rekordméretű lehet, de Kazahsztánban is igen kedvező időjárás volt. Ezzel a búza- és az árpatermés bőven ellensúlyozza a kukoricatermésben várható, legfőképp az időjárás számlájára írható terméskiesést (Brazíliában, Kínában, az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban). A rizsre vonatkozó előrejelzések nem változtak.

Bár még korai lenne végleges megállapításra jutni, de jelen állás szerint a 2017. őszi gabona az északi féltekén azt mutatja, hogy az amerikai gazdák az alacsony megtérüléstől tartva kisebb területen vetettek búzát. Oroszországban és Ukrajnában épp ellentétes folyamatok figyelhetők meg. A tavaszi búza vetése a déli országokban elkezdődött, az ideális időjárás miatt Dél-Amerikában bővülést várnak a szakértők: Argentínában akár 6 százalékkal nagyobb területen termelhetnek kukoricát a 2015-ös, amúgy is magas szinthez képest.

A globális gabonafelhasználás értékét a 2016–17-es szezonra 2562 millió tonnára növelték. Leginkább az állati takarmány iránti igény növekedhet (2,7 százalékkal), amelyet fedezhet a kevésbé jó minőségű, de rekordmennyiségű búza (6 százalékkal több, mint korábban).

Az élelmiszeripar 1106 millió tonna gabonát dolgoz fel jelenlegi becslések szerint, 1,3 százalékkal többet, mint amennyivel korábban számoltak.

A jövő év végére akár 662 millió tonna gabona is pihenhet a raktárakban nagyrészt kínai és orosz búza formájában. A szemes termények kibocsátása 1,7 százalékkal mérséklődik Kína, Brazília és Dél-Afrika miatt. A világ rizstartaléka 169,8 millió tonna lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.