Egyesületet alapítottak az airbnb-sek

Egyre több érdekképviseletet hoznak létre a rövid távú lakáskiadók.

Horváth Attila
2016. 11. 29. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nappal ezelőtt megalakult a Magyar Apartmankiadók Egyesülete; a szervezet elnöke szerint azzal a céllal, hogy érdekképviselete legyen annak a több ezer legálisan működő vállalkozónak, akik úgynevezett „egyéb szálláshelyek” kiadásával foglalkoznak. Schumicky Balázs közölte, legfőbb feladatuk, hogy hitelesen tájékoztassák a lakosságot és a döntéshozókat az ilyen szálláshelyekkel, leginkább az Airbnb-vel kapcsolatos információkról. Az elnök az egyesület nevében felhívta a figyelmet arra, az apartmanozás legális tevékenység, a területileg illetékes jegyzőnek való bejelentés kötelezettségével jár. Hozzátette: a vállalkozóknak a vendégek adatait vendégkönyvben kell vezetniük, a szállásdíjról számlát kell kiállítaniuk, ennek megfelelően adót kell fizetniük. Kiemelte, az apartmanok meg kell feleljenek a hatályos közegészségügyi előírásoknak is.

– A hazai turizmus a virágkorát éli, amiben óriási szerepe van a fapados járatok elterjedése mellett a megfelelő számú, elérhető árú szálláshelyeknek, a városi lakásokból kialakított apartmanoknak is. Ha működésük ellehetetlenül, akár csak azzal, hogy maximalizálnák az évente kiadható napok számát, több ezer turizmusra épülő vállalkozás mehet tönkre – hangsúlyozta az elnök.

Nem az övék az egyetlen érdekképviselet, amely a rövid távú lakáskiadókat védené. Múlt héten már beszámoltunk egy másik szervezetről, akkor egy Airbnb-lakások üzemeltetésével foglalkozó cég képviselője beszélt a szervezetükről, ők még hivatalosan nem alakultak meg. Az ő vezetőjüktől, Rege Mihálytól úgy tudjuk, jelenleg mintegy 4500 Airbnb-lakás üzemel Budapesten, ami egy kétmilliós nagyvárosban elenyésző szám.

A Schumicky Balázs által vezetett egyesület inkább a kistulajdonosokat, az egy-két lakást kiadókat fogja össze. Mint mondta, több szervezet is megfér egymás mellett, folyamatosan egyeztetnek a témáról. Hangsúlyozta, csak azok lehetnek tagok, akik a tevékenységet legálisan, az engedélyüket bemutatva végzik. Mint közölte, rövidesen elkészül a javaslatcsomagjuk, ezt a döntéshozók elé terjesztik. Így a lakosság, a szállodák és a turizmus egésze számára megnyugta­tóan rendeződhet a helyzet.

A szervezet elnöke szerint a közelmúltban, főleg a valótlan információk hatására, felerősödtek azok a hangok, amelyek az apartmanozás radikális korlátozását szeretnék elérni. Ez nemcsak sok ezer család megélhetését sodorná veszélybe, de csapást mérne a dinamikusan fejlődő nemzeti turizmusra is. Hozzátette, a tevékenység inkább kiegészíti a szállodai szolgáltatószektort, mintsem konkurenciát jelentene számára. Kiemelte, az egyesület szeretne a témával kapcsolatos jogszabályi döntések előkészítésében is részt venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.