Hogyan váltsunk bankszámlát?

Kis időráfordítással akár bankon belüli váltással is évi tíz-tizenötezer forintot spórolhatunk.

Hajdú Péter
2016. 11. 07. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár jelentős könnyebbséget jelent az elmúlt hónap végén bevezetett egyszerűsített bankváltás az ügyfeleknek, nem biztos, hogy megrohamozzák a bankfiókokat az emberek – nyilatkozta lapunknak Gergely Péter, a Bankráció.hu vezető elemzője.

– Általában jellemző ugyanis, hogy nem nagyon törődnek a bankszámla költségeivel az ügyfelek. Pedig érdemes időről időre áttekinteni, milyen szolgáltatásért és mennyit fizet az ember, mert egy jó bank-, illetve számlaváltással évente tíz, tizenötezer forintot is meg lehet spórolni. Az sem biztos, hogy új bankot kell keresni, hiszen a pénzintézetek többségében hat-nyolc számlacsomag között választhat az ügyfél, amelyek közül találhat igényeinek megfelelőt.

– Ahhoz, hogy a váltáson elgondolkodjon bárki is, a legfontosabb, hogy tisztában legyen azzal, havonta mennyibe kerül neki a bankszámla működtetése. Tapasztalataink szerint ugyanis az ügyfelek többsége még a számlacsomag nevét sem ismeri, s nem tudja, mely szolgáltatásért mennyit fizet. Ezért első lépésben azt javaslom – tette hozzá a szakember –, aki a váltáson gondolkodik, tekintse át bankhasználati szokásait: hány átutalást indít havonta, milyen számlák fizetésére adott csoportos beszedési megbízást, használ-e folyószámlahitelt stb.

Gergely Péter felhívta a figyelmet, ezen adatok birtokában érdemes megnézni, bankjánál létezik-e olyan számlacsomag, amellyel olcsóbban jönne ki, mint amennyit jelenleg fizet a bankhasználatért. Erre jó az esély, hiszen sokan hosszú évek óta olyan elavult számlacsomagot használnak, amelyet öt-tíz évvel korábbi igényekhez alakítottak, s ma már nem is lehet igényelni. Így előfordulhat például, hogy azért kap kevesebb kedvezményt, mert még egy alacsonyabb fizetést vettek figyelembe a szerződéskötéskor. Pedig az emberek nagy részének jó eséllyel nőtt a fizetése az 2008-as válság óta, s így kedvezőbb feltételeket is kiharcolhat magának, hiszen a bankok az oda utalt összeg emelkedésével egyre több kedvezményt adnak.

Sok esetben a bankok is megkönnyítik a számlacsomagváltást, hiszen internetbankon keresztül elő lehet készíteni azt, s a bankfiókban az előre lefoglalt időpontban csak néhány perces adminisztrációra van szükség. Már csak azért is érdemes ezen elgondolkodni, mert így nem változik a bankszámlaszám, nem kell visszafizetni az esetleges folyószámlahitelt, nem kell a munkáltatónál intézkedni, hogy új számlaszámra küldjék a fizetést, stb.

– Akkor érdemes a bankváltáson gondolkodni, ha nem talál az ember az igényeinek megfelelő bankszámlát saját bankjánál. De akár bankon belül váltunk, akár új bankot választunk, a legegyszerűbb internetes bankszámla-kalkulátort igénybe venni. Ennek segítségével ugyanis a bankszámlahasználati szokások beállításával gyorsan meg lehet találni a legjobb ajánlatot. Így sok fáradságot meg lehet spórolni úgy, hogy viszonylag kevés időt vesz igénybe az egész folyamat – tette hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.