IMF: Nőhet a magyar infláció

A Nemzetközi Valutaalap Kelet-Európáról szóló jelentése szerint gazdasági növekedés vár a térségre.

MTI
2016. 11. 02. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdán közzétett jelentés optimista a magyar gazdasági növekedésről: jövőre az idei 2 százalék helyett 2,5 százalékos bővülésre számítanak. Emellett tovább nőhet a személyi fogyasztás volumene, mindkét évre 3,2 százalékos emelkedést jósolnak. A GDP-arányos államadósság pedig 75,3 százalékról 75,1 százalékra csökkenhet (azzal a tanulmány nem foglalkozik, hogy az Európai Központi Bank és az Eurostat is kifogásolja, hogyan számítjuk az államadósságot, például nem fogadják el, hogy a jegybanki alapítványok kötvényeket vásárolnak, az Eximbank eladósodottságát pedig nem vesszük bele a költségvetésbe.)

A magyarországi áruk és szolgáltatások exportja az idén 6,4 százalékkal, míg jövőre 6,3 százalékkal nőhet. A folyó fizetési mérleg aktívuma a GDP 4,9 százalékáról 2017-ben 4,6 százalékra süllyed, idézi az MTI a tanulmányt.

Érdekesség, hogy újra nőhet Magyarországon az éves infláció. Az idei 0,4 százalékról jövőre 1,9 százalékra emelkedik, sőt 2017 végére elérheti a 2,6 százalékot.

Az IMF azt várja, hogy az öt kelet-közép-európai ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia gazdasága az idén 2,8 százalékkal, jövőre pedig 3 százalékkal bővül. A lengyel gazdaság növekedési üteme 3,1 százalékról 3,4 százalékra gyorsul, Szlovákiáé viszont 3,4 százalékról 3,3 százalékra lassul.

Az IMF hangsúlyozta, hogy a brexit hatásait egyelőre nehéz felmérni, jósolni pedig még nehezebb, mivel egyelőre nem látszik, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió milyen megállapodást köt a brit kilépésről. Az IMF szerint a kelet-európai térségben nehéz lesz fenntartani a jelenlegi növekedési rátákat. Hiába esett vissza a válság előtti évek szintjére a munkanélküliség mértéke, hiába nőnek a reálbérek. A termelékenység növekedésének lassúsága és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt nehéz lesz megőrizni a mostani növekedési rátákat a külgazdasági egyensúly romlása nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.