Leváltotta Orbán az uniós pénzek osztóját

Glattfelder Bélát, illetve az utódját menesztette most a miniszterelnök.

Gyöngyösi Balázs
2016. 11. 30. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentette tisztségéből a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (Ginop) monitoringbizottságának elnökét Orbán Viktor miniszterelnök – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A pozíciót Glattfelder Béla távozásával Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára örökölte meg. Érdekesség, hogy a most nyilvánosságra hozott személycsere visszamenőleges hatályú: a tájékoztatás szerint Glattfelder megbízatása szeptember 14-ig szólt, Rákossyé pedig szeptember 15-én kezdődött.

Nagy a felelősség a poszton, hiszen a Gazdaságfejlesztési Operatív Program a legjelentősebb fejlesztési lehetőség Magyarország számára a 2014–2020-as európai uniós ciklusban. Az évtized végéig több mint 2700 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a Ginopon belül, így ez a program öleli fel az összes hazánkba érkező EU-s támogatás 36 százalékát. Nem ez az első lefokozás, ami Glattfeldert éri, tavaly szeptemberben ugyanis a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárcában már elveszítette az államtitkári székét. A gazdaságszabályozásért felelt, azt a munkakörét Lepsényi István vette át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.