Madárinfluenza: újabb megbetegedés Magyarországon

A Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő kacsatartó gazdaságban mutatták ki a vírust.

MNO
2016. 11. 09. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet már korábban megírta, hogy újabb háziszárnyas-állományokat vizsgálnak meg a hatóságok több helyen is az országban, Bács-Kiskun megyében ugyanis konkrétan felmerült a gyanúja, hogy a madárinfluenza fertőzött meg baromfiállományokat.

A minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság – írja az MTI.

A mai napig a Dél-afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Kanada és Szerbia jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére. Hongkong és Kanada csak Békés megyére vonatkozóan, Szerbia pedig a kitörés körüli 50 kilométeres távolságon belüli területre.

A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állomány leölését az állategészségügyi szolgálat szakemberei már a gyanú alapján megkezdték.

A kimutatott szerotípus megegyezik a 2016. november 3-án Békés megyei pulykaállományban kimutatott vírustörzzsel – közölte a szaktárca.

A minisztérium közleménye szerint a vadmadarak valószínűsíthető fertőzésközvetítő szerepe miatt Bognár Lajos országos főállatorvos már a betegség korábbi megjelenésénél, november 3-án az egész országra kiterjedően elrendelte, hogy a baromfikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, és tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.

Az elmúlt napokban több európai országból is tájékoztatás érkezett arról, hogy elhullott vadmadarakban azonosították a madárinfluenzát. A betegségről, az aktuális információkról a Nébih folyamatosan frissülő cikkeiben lehet tájékozódni a portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza honlapon – közölte a szaktárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.