Tovább csökkent a munkanélküliség

A munkanélküliség az augusztus–októberi három hónapban 4,7 százalékos volt a korábbi 4,9 százalék után.

MTI
2016. 11. 29. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 25–54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal 4,2 százalékra, az 55–64 éveseké 1,8 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent egy év alatt.

Közel azonos mértékű javulás mellett a férfiakat némileg alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, mint a nőket – írta a KSH.

A 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 38 ezer fővel 114 ezer főre; arányaiban 1,6 százalékponttal 4,6 százalékra csökkent. A nőknél ugyanez a szám 33 ezer fővel 105 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 1,7 százalékponttal 5,0 százalékra mérséklődött.

A 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,6 százalékponttal 12,6 százalékra csökkent, de a munkanélküliek ötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

A munkanélküliség átlagos időtartama 17,8 hónap, a munkanélküliek 46,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

Ahogy arról a Világgazdaság november közepén írt, az aktív korú hazai lakónépesség a KSH szerint 2016-ra – az előző évek gyorsuló tendenciáját folytatva – 55 ezer fővel csökkent. Ez két fő faktor következménye: egyrészről az elmúlt öt évben a népességfogyás átlaga 30-40 ezer fő volt, míg ugyanekkora időszakot nézve átlagosan évi 48 ezer magyar ment külföldre. Vagyis a demográfiai tényezők és az elvándorlás miatt a magyar munkaerő lényegében elfogyott. 

Fontos adat az is, hogy 2008 óta a dolgozó korú emberek száma 303 ezer fővel csökkent. Ehhez jön hozzá, hogy a válság évéhez képest 100 ezer új munkahely jött létre a közszférában. Plusz a közfoglalkoztatottak száma is nőtt: szeptemberben átlagosan 216 ezer fő volt az így dolgozók száma.

Ez 12,3 százalékkal kisebb az augusztusban és 3,5 százalékkal a múlt év azonos időszakában mért közfoglalkoztatotti létszámnál. Csak augusztusban közel 55 ezer ember talált állást a közmunka alatt, ami a nyolcszorosa a júliusi adatnak, akkor 7000-en léptek ki közös megegyezéssel a programból. Vagyis egyre könnyebb lett visszajutni az álláspiacra – a közfoglalkoztatás utáni munkavállalásról részletesen ebben a mai cikkünkben írtunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.