Újabb madárinfluenza-gyanút vizsgálnak Magyarországon

A legnagyobb elővigyázatosság elvét alkalmazva mindenhol azonnali intézkedéseket foganatosítanak.

Tóth László Levente
2016. 11. 09. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakember felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a bejelentések nyomán indult laboratóriumi vizsgálatok során bebizonyosodik a madárinfluenza-gyanú, arról haladéktalanul tájékoztatni fogják a közvéleményt a sajtón keresztül. Az MNO más forrásból származó információi szerint az eredmények már ma kiderülhetnek.

Bognár Lajos emlékeztetett arra, hogy a Békés megyei Tótkomlóson néhány napja beazonosított madárinfluenza járványkitörés H5N8 magas patogenitású törzsnek „köszönhető”, amit nagy valószínűséggel vadmadarak közvetítettek hozzánk Ázsiából. Ez ugyanaz a törzs, amely Európában most már több országban is megjelent. Tegnap Lengyelország, Svájc, Ausztria és Németország is bejelentett vadmadárban ilyen vírustörzset, de az elmúlt években a világon máshol is ez a vírustörzs okozott problémát.

Az újabb esettel kapcsolatban a főállatorvos kifejtette még: péntek óta minden olyan gyanút fokozottan vizsgál az állategészségügyi hatóság, amit bejelentenek. A legnagyobb elővigyázatosság elvét alkalmazva mindenhol azonnali intézkedéseket foganatosítanak. Amennyiben megállapítják a betegséget, a tájékoztatás azonnal megtörténik – ígérte Bognár Lajos. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az eredmények megismerésének előfeltétele, hogy a laboratóriumi vizsgálatok lezáruljanak.

Tótkomlóson 9 ezer pulykát öltek le a betegség miatt, a mai napig pedig a Dél-afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Kanada és Szerbia jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hongkong és Kanada csak Békés megyére vonatkozóan, Szerbia pedig a kitörés körüli 50 kilométeres távolságon belül.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közölte: az idén Tuvában felbukkant H5N8 madárinfluenza a vizsgálatok jelenlegi állása szerint az emberre nem jelent veszélyt. Az embernél előforduló, a madárinfluenza által okozott A típusú influenzamegbetegedést ez idáig nem hozták összefüggésbe ezzel a törzzsel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.