Visszaeshet a hazai növekedés

Idén 2,1 százalékos, jövőre 2,6 százalékos gazdasági növekedésre számítanak.

MTI
2016. 11. 09. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) friss helyzetértékelése emlékeztet arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) tavaly 3,1 százalékkal, 2014-ben pedig 4 százalékkal nőtt.

A növekedés visszaesése annak tudható be, hogy mérséklődik az uniós források felhasználása, és ezáltal csökken azok növekedésserkentő ereje. A szakemberek szerint az idei év után a 2017-es és 2018-as növekedésnek is a hazai magánfogyasztás lesz a fő hajtóereje.

A következő két év várhatóan nehéz időszaka alatt szerény növekedés lehet az EU-ban – hangsúlyozta Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa szerdán Brüsszelben, ismertetve az uniós bizottság szerdán közzétett őszi gazdasági előrejelzését.

Moscovici elmondta, a bizottság előrejelzése szerint minden uniós tagállamban – eltérő intenzitású – növekedés várható 2017-ben, az euróövezet 1,5 százalékos, az EU 1,6 százalékos növekedését várja a bizottság.

2018-ban továbbra is a lakossági fogyasztás jelenti majd a növekedés fő mozgatórugóját. A foglalkoztatási szint várható további növekedése és a bérszínvonal enyhe emelkedése ugyancsak élénkíti majd a fogyasztást – mondta az uniós biztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.