Kína felpörgött az év végére

A friss adatok arra utalnak, hogy javul a világ második legnagyobb gazdaságának teljesítménye.

MTI
2016. 12. 27. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai statisztikai hivatal (NBS) kedden kiadott jelentése szerint az ipari nagyvállalatok nyeresége éves összehasonlításban 14,5 százalékkal, 774 milliárd jüanra (111,5 milliárd dollárra) emelkedett novemberben, az októberben mért 9,8 százalékos emelkedés után. Az idei év első 11 hónapjában 9,4 százalékkal, míg az első tíz hónapban 8,6 százalékkal emelkedett a több mint 20 millió jüanos (2,8 millió dollár) éves árbevételt meghaladó vállalatok összesített profitja. Az ipari vállalatok nyeresége viszonylag gyorsan növekedett, tekintettel a tavalyi alacsony bázisra. A növekedés üteme azonban túlságosan függött az olyan ipari alapanyagok, mint az olajtermékek, a vas vagy az acél árának emelkedésétől – mutatott rá az NBS.

A feldolgozóiparban 13,7 százalékkal nőtt a nagyvállalatok nyeresége január–novemberben, a bányaiparban viszont 36,2 százalékkal csökkent. Novemberben az ipari termelői árak az utóbbi öt év legerősebb ütemében emelkedtek: drágult a szén, az acél és az építőanyagok, ami megdobta a vállalati profitokat és a készpénzállományt, ezzel enyhültek a súlyosan eladósodott cégek törlesztési terhei. A kínai ipari minisztérium arra számít, hogy idén és jövőre is 6 százalék körüli ütemben bővül az ipari termelés.

Kínában az utóbbi években folyamatosan lassult az ipari termelés növekedése. Miközben a termelés 2011-ben még évi 13,9 százalékkal nőtt, addig 2012-ben 10 százalékra, 2013-ban 9,7 százalékra, 2014-ben 8,3 százalékra, tavaly pedig 6,1 százalékra lassult az ütem. A kínai gazdaság éves összevetésben 6,7 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, ugyanúgy, mint az előző két negyedévben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.