Minden tizedik magyar ajándék nélkül maradt tavaly

Idén legtöbben 10-25 ezer forintot költöttek, tavaly a 60 év felettiek között sokan nem kaptak semmit.

MNO
2016. 12. 27. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vége van a karácsonynak, annak az ünnepnek, amikor Magyarországon a legtöbb ajándék cserél gazdát. Idén a Závecz Research az Index megbízásából december közepén készített országos reprezentatív közvélemény-kutatást, amelyből kiderült, hogy a legtöbben 10-25 ezer forintot költöttek ajándékra. Leginkább az iskolázottság, ebből fakadóan a magasabb jövedelmi helyzet határozta meg, hogy mennyire lehettek bőkezűek az emberek karácsonykor. A vizsgálatból az derült ki, hogy minél magasabb képzettségű valaki, annál többet szán ajándékra. A legfeljebb alapfokú képzettségűek körében 12, a szakmunkásoknál 15, az érettségizettek között 21, a diplomások csoportjában 27 százalék költ 40 ezer forintnál többet. A karácsonyi ajándékvásárlás jobban megterheli a férfiak, a 40 év alattiak, valamint a fővárosiak pénztárcáját. A férfiaknak 10, a nőknek csak 5 százaléka költött nagyon sok pénzt, több mint 70 ezer forintot ajándékra.

Megdöbbentően magas, 9 százalék azoknak az aránya, akik a kutatás során jelezték, tavaly nem kaptak karácsonyi ajándékot. Különösen az idősebbek körében jellemző az ajándék nélküli szenteste, minden hetedik 60 év feletti erről számolt be, de az alacsony képzettségűek, a nők és a fővárosiak körében is viszonylag sokan, 11-13 százaléknyian szembesítettek bennünket ezzel a ténnyel. Az ünnepi ajándékozásról készült felmérés váratlanul felhívta a figyelmet egy fontos társadalom-lélektani problémára, a társas kapcsolatok hiányára, az elmagányosodásra – fogalmazott Závecz Tibor, a kutatás vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.