Plakátadó: újraosztják a piacot?

Az önkormányzatok a területükön elhelyezett plakátokra is kivethetnek helyi adót.

Horváth Attila
2016. 12. 07. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzatok a területükön elhelyezett plakátokra is kivethetnek helyi adót – ez került be a parlamentnek benyújtott téli adócsomag jogszabályváltozásai közé hétfőn. A Napi.hu vette észre, hogy ez négyzetméterenként akár 12 ezer forint is lehet évente egy hely után. A lehetséges közteher mértéke nullától kezdődik s a helyi sajátosságokon múlik a szabály szerint.

– Valószínűleg a terület újraelosztásáról van szó, minden bizonnyal néhány hirdetőt szeretnének kiszorítani a piacról. A szegényes bevételű önkormányzatok ugyanakkor minden bevételi lehetőségnek örülnek – mondta lapunknak a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Schmidt Jenő úgy véli, a települések élni fognak a lehetőséggel, de ennek elsősorban a nagyvárosokban lesz jelentősége. A falvakban, kisebb városokban ugyanis alig vannak óriásplakátok. Az elnök alapvetően elhibázottnak tartja a lehetőséget, szerinte ezen a területen is egységes piacra lenne szükség, a plakátadó ennek az ellenkezőjét generálja. Mint mondta, ha már közterhet kell fizetniük, mindenhol minden önkormányzatnak ugyanannyit kellene kérnie tőlük.

– A cégeknek egyébként is kell fizetniük a közterület használatáért, még egy adót kivetni rájuk azzal járhat, hogy egyszerűen nem használják majd az önkormányzat felületét – mondta az új adóval kapcsolatban a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György szerint ugyanakkor kevés település él majd a lehetőséggel, mert valójában jelentős bevétel nem várható belőle. Gödöllő polgármester elmondta, az óriásplakátok többsége ráadásul nem is a településeken belül, hanem a főutak mellett vannak, ezek viszont állami tulajdonúak. Hozzátette, egyre inkább úgy tűnik, hogy a reklámpiac állami monopóliummá válik.

A javaslat a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényt is módosítaná. Kiterjeszti a jogellenes kedvezmények nyújtásának tilalmát azokra is, akik ebben részesítik a reklámközvetítőket. Megemeli a kiszabható bírság mértékét, valamint tájékoztatási kötelezettséget ír elő az állami adóhatóság számára, hogy amennyiben tiltott kedvezmény nyújtására vonatkozó információ a tudomására jut, köteles jelzéssel élni a büntetés kiszabására jogosult hatóság felé.

A Magyar Reklámszövetség is problémásnak tartja a tervezett módosítást, ami 4-6 milliárd forintos adóterhet róna a piaci szereplőkre. A szervezet közleménye hangsúlyozza: a lépés indokolatlan beavatkozás a piac működésébe, és további bizonytalanságot kelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.