Milliós támogatás ömlik az agrárállamtitkár cégéhez

Czerván György vagyonnyilatkozatában 75 milliós uniós pénz szerepel, de az Átlátszó még 20 milliót fedezett fel.

MNO
2017. 02. 06. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czerván György friss vagyonbevallása szerint (pdf itt) több mint 75 millió forint uniós agrártámogatást kapott tavaly a Földművelési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kisebbségi tulajdonában lévő cég és szövetkezet – írja az Átlátszó.

Az agrártámogatásokat közzétevő kormányzati honlapon a blog további kifizetéseket fedezett fel. Eszerint összesen 95,6 millió forint kifizetés látszik a tápiószentmártoni Aranyszarvas Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nek és az Aranyszarvas Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezetnek 2016-ra. Előbbiben – a bevallás szerint – 24,8 százalék, utóbbiban 2,6 százalék az államtitkár tulajdona.

Az Átlátszó felhívja a figyelmet arra, hogy Czerván vagyonnyilatkozatában fel lett tüntetve egy 150 ezres tétel, amit az államtitkár magánszemélyként kapott, ám ez a támogatáslistán nem szerepel. A vagyonnyilatkozatból kiderül az is, hogy Czerván őstermelő is, illetve földjei bérbeadásából is származott 703 ezer forint éves jövedelme az államtitkári bruttó 997 ezer forintos havi apanázs, illetve a képviselői jövedelmén felül.

Az államtitkár összesen közel 25 hektár tápiószentmártoni és tápióbicskei földet (szántót és erdőt) vallott be. Vagyonnyilatkozata szerint van egy tavaly vásárolt BMW X3-asa is. Emellett megtakarítása 2,8 millió forint, miközben 4 millió forinttal tartozik egy meg nem nevezett magánszemélynek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.