Ukrán vendégmunkásokat követelnek a cseh munkaadók

Jelenleg mintegy 140 ezer alkalmazottat keresnek a csehországi cégek.

MTI
2017. 02. 06. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaadók szerint a cseh kormány hivatalos munkaerő-toborzó programja Ukrajnában nem működik, és a kabinet által megállapított kvóták már júniusig ki vannak használva. Egy csehországi munkaengedély elintézése általában 3-6 hónapig tart. A kormány várhatóan szerdán tűzi napirendre a témát.

„Felszólítjuk a cseh kormányt, hogy haladéktalanul fogadja el a külügyminisztérium kérését további diplomaták alkalmazására, hogy felgyorsulhasson a kérelmek elbírálása, és a vállalatok számára biztosított legyen a szükséges munkaerő” – olvasható a felhívásban.

 

Médiakampánnyal csábítja az ukrajnai munkaerőt az üres magyar álláshelyekre a kormány – erre 82 millió forintot költ a Nemzeti Foglalkoztatási Alap. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír TV-nek azzal indokolta az intézkedést, hogy Magyarországon csaknem nyolcvanezer olyan üres álláshely van, amelyet a munkaadók nem tudnak betölteni magyar munkaerővel.

A vállalkozók és munkaadók szövetségének konföderációja szerint jelenleg mintegy 140 ezer alkalmazottat keresnek a csehországi cégek. A jelenleg érvényes kvóta szerint Ukrajnából évente 3800 új munkaerőt lehet beengedni Csehországba. Jan Wiesner, a konföderáció elnöke szerint legalább a kvóta megduplázására lenne haladéktalanul szükség. Wiesner rámutatott: Csehországban a munkanélküliség jelenleg alig négyszázalékos, így cseh munkaerővel nincs esély betölteni az üres munkahelyeket. Amennyiben a cégek a hosszadalmas ügyintézés miatt fél évet várni kénytelenek, komoly gazdasági veszteség éri őket.

Az ukrán munkaerő fokozottabb alkalmazása iránti igény mögött a szakszervezetek szerint nemcsak gazdasági racionalitás van, hanem az is, hogy az ukránok elvállalják azokat a rosszul fizetett munkákat is, amelyeket a csehek már nem. Josef Stredula szakszervezeti vezető úgy véli, hogy a több ukrán vendégmunkás, tehát az olcsóbb munkaerő behozatalának érvei mögött a vállalatok tulajdonosainak a spekulációi is meghúzódnak.

Jelenleg mintegy 140 ezer ukrán dolgozik Csehországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.