Beköszöntött a tavasz az ingatlanpiacon

Tovább élénkül a lakáspiac a következő hónapokban, de a beruházások közül várhatóan csak azok valósulnak meg, amelyek még a nyár végéig elindulnak.

Illés József
2017. 03. 27. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulat várható a következő hat hónapban az új építésű ingatlanok piacán. Eldől ugyanis, hogy melyik építkezés valósul meg és melyik marad csupán terv – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Balla Ingatlan tulajdonosa, ügyvezetője. Balla Ákos elmondta: azok a beruházások, amelyek a nyár végéig elindulnak, várhatóan meg is valósulnak. Azok viszont, amelyeknél nem kezdődnek meg az érdemi kivitelezési munkálatok, előreláthatólag a tervezőasztalon is maradnak. Az ilyen ingatlanok esetében ugyanis az építési munkák befejezése 2019 utánra csúszna át. Így ezeknél az épületeknél nem lehet érvényesíteni a 2019-ig igénybe vehető általános forgalmi adó (áfa) kedvezményt. Az áfa, amely jelenleg 5 százalék, két év múlva ismét 27 százalékra növekszik. Ezért a kedvezményes körből kieső lakások erőteljesen megdrágulnak, s emiatt nem biztos, hogy vevőre találnak. A szakember arra számít, hogy idén megközelítőleg nyolcezer új társasházi lakás építése indul el csak a fővárosban.

Balla Ákos úgy véli: a következő negyedévben – főként szezonális okokból – a vásárlási kedv erősödése várható mind az új építésű, mind a használt ingatlanok esetében. A piac kiegyensúlyozott lesz, mivel semmilyen gazdasági esemény vagy kormányzati intézkedés nem várható, amely felborítaná a kereslet-kínálati viszonyokat. Azzal azonban számolni kell, hogy a használt lakások árának emelkedése megtorpan. Sőt mi több, ma már 5 százalék körüli mértékben alkudni is lehet a meghirdetett árszintből. Az új lakások esetében viszont az építőipari szakember-, illetve kapacitáshiány miatt 5-10 százalékos árnövekedéssel lehet kalkulálni – jegyezte meg a szakértő.

Az Otthon Centrum elemzéséből ugyancsak az derül ki, hogy a tavalyi évhez hasonlóan élénk lakáspiaci forgalom várható 2017-ben is. A társaság tanulmánya szerint a tavalyi kiemelkedően jó év volt, annak ellenére, hogy az év végére a hálózat értékesítési adatai alapján becsült mintegy 150 ezer tranzakció még mindig elmaradt a válság kirobbanása előtti évek átlagértékétől. Az idei évre is ennyi vagy ezt kissé meghaladó tranzakciószámot vár az ingatlanközvetítő cég. A szezonalitás várhatóan ebben az évben is változatlan marad a szektorban, így az adásvételek száma tekintetében jellemzően a téli időszak és a legforróbb nyári hónapok lesznek a legkevésbé aktívak, és általában nyár végén, az ősz beköszöntével cserél gazdát a legtöbb lakás.

A cég összefoglalója megállapítja: az árak tekintetében a főváros budai kerületeiben jellemzően a tavalyihoz hasonló átlagárak érvényesülnek, míg a pesti oldalon néhány kerületben ezt meghaladó fajlagos árakat regisztrált az ingatlanos cég. – Tíz-tizennyolc százalék közötti árnövekedést tapasztaltunk a VI., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerületben, valamint a XI. kerületben, míg a szintén népszerű Zuglóban (XIV. kerület) nem növekedett a társasházi lakások fajlagos átlagára a tavalyi évihez képest – fogalmazott Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Hozzátette: a 2016-ban kiemelkedő piaci aktivitást mutató városokban, így például Debrecenben, Kecskeméten és Pécsett is 5-10 százalékos növekedés mutatkozott az átlagos négyzetméterárban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.