Budapesti járatokat is érint az Alitalia-sztrájk

A tervezett létszámleépítés ellen tiltakoznak.

MTI
2017. 03. 20. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A római Leonardo Da Vinci nemzetközi repülőtér diszpécserei 16 órától négy órán át sztrájkolnak, a légiirányítók pedig a nap folyamán csak kétszer három órára veszik fel a munkát.

Emiatt törölték az Alitalia hétfőn Budapestről Rómába 17 óra 35 perckor induló és Rómából Budapestre 16 óra 45 perckor érkező járatát.

A munkabeszüntetést a légitársaság vezetése által a múlt héten elfogadott új üzleti terv váltotta ki. Ebben a vállalatirányítás 1 milliárd eurós költségcsökkentést irányoz elő 2019-ig, amit részben kétezer Alitalia-dolgozó elbocsátásával kíván elérni.

A légitársaság dolgozói április 5-én 24 órás munkabeszüntetéssel tiltakoznak a tervezett létszámleépítés ellen.

A római központú Alitaliát 2014 júniusában mentette meg a biztos csődtől az abu-dzabi székhelyű Etihad Airways azzal, hogy 49 százalékos részesedést vásárolt az akkor százmillió eurós veszteségeket produkáló légitársaságban. A feltőkésítés után új arculatot mutattak be, és elkezdték a hosszú távú járathálózat átalakítását.

Az első tervek szerint 2017-re már nyereséget kellett volna termelnie az Alitaliának, de Luca Cordero di Montezemolo elnök tavaly nyáron még azt mondta, a légitársaság napi félmillió euró veszteséget termel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.