Eddig egyszer kellett giccsadót fizetni Óbudán

Hatvan esetben a figyelmeztetés hatására módosították az eredeti elképzeléseket.

MN
2017. 03. 28. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig egyetlen alkalommal éltek a giccsadóként emlegetett adó alkalmazásának lehetőségével a III. kerületben – tudta meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatától a Portfólió. Az önkormányzat eddig 61 adóalanyt regisztrált, azonban ebből a főépítészi vélemények alapján 60 esetben az építtetők jogosultak voltak a mentességre, ugyanis a figyelmeztetés hatására módosították eredeti elképzeléseiket. Az önkormányzat szerint egyébként az adó jelentős visszatartó erővel bír az esetleges szabálytalanságokkal szemben, az építészek és a fejlesztők ennek hatására többször is egyeztetnek előzetesen és a tervezés során, hogy a terveik és az épület biztosan megfeleljen az előírásoknak.

Az önkormányzat szerint a településkép-védelmi adó bevezetésének elsődleges célja a jogkövető magatartás elősegítése volt. Az adó az épített környezet megóvását segíti elő, aminek különösen az olyan történelmi hagyományokkal bíró településrészeken van jelentősége, mint Békásmegyer–Ófalu – közölték.

A giccsadót egyelőre csak a III. kerületi önkormányzat vezette be, az évente félmillió forintos adót azon lakóingatlanok esetében veti ki az önkormányzat, amelyeknél az épület a főbb építési előírásoknak megfelel ugyan, de a rendelet által előírt övezeti és településképi előírásokat figyelmen kívül hagyja, vagyis jelentősen elüt a szomszédos épületektől, megbontva ezzel az egységes utcakép látványát – teszi hozzá a Portfólió.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.