Elmarad az MVM-dolgozók tüntetése

Több ütemben 27 százalékos béremelést kapnak a Magyar Villamos Művek alkalmazottai, elhárult a sztrájkveszély.

Illés József
2017. 03. 29. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmarad az állami tulajdonban lévő MVM Magyar Villamos Művek cégcsoport dolgozóinak péntekre tervezett tüntetése. A munkavállalók képviselőinek ugyanis kedden este sikerült megállapodniuk a kormányzattal az elkövetkező három évben végrehajtandó béremelés mértékéről – tudtuk meg az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnökétől. Gál Rezső elmondta: szervezetük a hároméves időszakra 30 százalékos bérfejlesztést kért az állami tulajdonosként eljáró Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. Ekkora béremelést kaptak ugyanis az MVM-alkalmazottak kivételével az állami szektor egyéb munkavállalói. A minisztérium azonban három év alatt mindössze 17 százalékos emelést kívánt végrehajtani évi 7–5–5 százalékos ütemezésben. Ezt a dolgozók elfogadhatatlannak tartották, ezért a két hónapos eredménytelen tárgyalássorozat után péntekre demonstrációt hirdettek a minisztérium elé.

Gál Rezső közölte: kedd este azonban a szakszervezetnél megjelent a fejlesztési tárca képviseletében Fónagy János államtitkár, akivel sikerült 27 százalékos emelésben megállapodni. Úgy, hogy idén 10 százalék, jövőre 9 százalék, az azt követő évben pedig 8 százalék lesz a bérfejlesztés mértéke. Az erről szóló egyezséget alá is írták a felek. A szakszervezeti vezető hozzátette: még hátravan a megerősítési folyamat, amelyet mind az igazgatóságnak – tehát a munkáltató felsőbb szervének –, mind a tárgyalódelegációnak – akik mögött a helyi tagszakszervezetek vannak – meg kell erősítenie. A dolgozók a tervek szerint az áprilisi bérben fogják megkapni az emelést visszamenőleges hatállyal januártól. Az elnök szerint mindkét fél számára elfogadható, ésszerű kompromisszum született. Így az MVM társaságcsoport mintegy nyolcezer alkalmazottját képviselő szakszervezet nem tartja meg a hónap utolsó napjára tervezett megmozdulást, amire már a rendőrségi engedélyt is megkapták a szervezők.

Gál Rezső elmondta: a munkavállalók méltánytalannak érezték, hogy a vállalat „felsőbb utasításra” milliárdos összeget fizet ki támogatásként külső társaságoknak, s eközben a dolgozói béremelés elmarad. A hírek szerint csak tavaly decemberben 4,5 milliárd forint támogatást fizetett ki az MVM egy gazdasági társaságnak az olimpia reklámozásáért. A szakszervezet kérdést intézett az MVM vezetéséhez a kifizetéssel, illetve az érintett cég nevével kapcsolatban, a vállalat vezetősége azonban az erre vonatkozó törvényi kötelezettségét megszegve nem volt hajlandó válaszolni a dolgozói érdekképviselet megkeresésre. Gál Rezső megjegyezte: a kiharcolt és a minisztérium által eredetileg megajánlott bérkorrekció között is megközelítőleg ötmilliárd forint volt a különbség. Ez pedig nem jelenthet túlzottan nagy terhet az évente ezermilliárd forintot meghaladó árbevétellel gazdálkodó cégcsoportnak.

Gál Rezső arról is beszélt, hogy a szervezetük tudomása szerint több a tavaly decemberihez hasonló támogatáskifizetés is történt az elmúlt időszakban. Ezekről igyekszik tájékozódni a munkavállalói érdekképviselet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.