Hallgatnak a multik sarcáról

A szakma reménykedik, ám semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kap.

Horváth Attila
2017. 03. 31. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem kapnak semmilyen hivatalos tájékoztatást a szakmai érdekképviseletek a kiskereskedelmi láncok megregulázására eltervezett javaslatcsomagról. Az Index.hu néhány hete közölt részleteket a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Miniszterelnökség által jegyzett javaslatokból, amelyek napokig sikeresen tematizálták a híreket. Azóta azonban feltűnően nagy a csönd, sőt beszámoltunk róla, hogy a kormánypárti Magyar Idők arról értesült: a munkaanyagból kikerülhet például az évi 20 milliárd forintosra tervezett parkolóadó, illetve a kötelező alkalmazotti létszámra vonatkozó előírások. Ha minden igaz, a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekért fizetendő felügyeleti díj bevezetését sem támogatja a kabinet. Azóta mindenesetre nem nyújtották be a csomagot az Országgyűlésnek.

– Akkor lehetünk nyugodtak, ha valóban nem nyújtják be. Eddig semmilyen információt sem kaptunk, abban reménykedhetünk, hogy elállnak az ötlettől. Valamivel több mint két hete adtuk át a tárcának a hivatalos véleményünket a kilenc ismertté vált javaslatpontról, ezek mindegyikét elutasítottuk. Azóta nem érkezett visszajelzés. Az biztos, hogy a szakma egységesen kiállt az ötletek ellen, talán meghallott minket a tárca – mondta lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, az első, március 14-ei találkozó óta kérik a tárcától, hogy kapjanak hivatalos információkat, hatástanulmányt, részleteket, de még mindig csak az a kétoldalas dokumentum van a kezükben, melyet akkor adtak át nekik. Ez azonban szerinte kevés. Úgy tudja ugyanakkor, hogy zajlanak a szakértői háttérbeszélgetések, ő is próbál minél több illetékest elérni. Szerinte a kormány nem állt el az ötlettől, nem gondolta meg magát, és foglalkozik a témával, de semmit sem tudni a további elképzelésekről.

Úgy tűnik azonban, hogy van olyan része a csomagnak, melyet érdemes megfontolni. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közölte, egyetért azzal az elképzeléssel, hogy minimális szakképzettséget vezessenek be az áruházláncoknál. Szerintük ez különösen a tartós fogyasztási cikkek, például a nagy értékű laptopok, mobiltelefonok, asztali számítógépek és egyéb műszaki termékek esetében indokolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.