Környezetvédők tiltakoznak a Paks II. telephelyengedélye miatt

Ismét hangsúlyozták, hogy Magyarország számára nem az atomerőmű-bővítés jelenti a jövőt.

MTI
2017. 03. 31. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) csütörtökön adta ki a Paks II. telephelyengedélyét. Erre reagálva az Energiaklub pénteken az MTI-vel közölte: a hatósági döntéshozatali folyamat nem volt átlátható, és nem készültek független ellenőrző vizsgálatok. A szervezet szerint a telephelyengedély-kérelmet megalapozó földtani kutatási program anyagai nyilvánosan nem hozzáférhetőek, azok számadatainak és következtetéseinek független ellenőrzésére szinte nincs lehetőség.

A közlemény szerint az Energiaklub szeretett volna ügyfélként részt venni a folyamatban, de az OAH ezt elutasította. Egyetlen közmeghallgatás kivételével a telephely-engedélyezés folyamata gyakorlatilag láthatatlan volt, nem születtek olyan rendszeres beszámolók, amelyek például a brit nukleáris hatóság munkájának természetes részei – írta az Energiaklub.

A Greenpeace Magyarország szerint hiába kapta meg a beruházás a telephelyengedélyt, Paks II. zsákutca, a jövő a megújulóké. A szervezet közleménye szerint Magyarország alapvető érdeke, hogy leállítsa a Paks II. beruházást és újra megvizsgálja a projekt gazdasági mutatóit. Számos független számítás azt mutatja, a beruházás akár évi 285 milliárd forint veszteséget is hozhat – írták.

Közleményük szerint a világban zajlik a megújuló energiaforrások forradalma, a megújulók már most több áramot adnak Európának, mint az atomerőművek. A Greenpeace azt is közölte: számítások bizonyítják, hogy egy megújulókon alapuló energiarendszer hálózati fejlesztésekkel együtt is olcsóbb választás lenne Paks II.-nél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.