Maradt az alapráta

Ez nem okozott meglepetést: elemzők szerint a jelenlegi szintről már nem fog csökkenteni a jegybank.

Hajdú Péter
2017. 03. 28. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változtatott a 0,9 százalékon álló jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tegnapi ülésén. Ez nem okozott meglepetést, hiszen elemzők úgy vélik, a jelenlegi szintről tovább már nem fog csökkenteni a jegybank. Sőt, inkább azzal számolnak, hogy lassan inkább az emelés kerülhet szóba. Ez utóbbira azonban ebben az évben még nem számítanak, inkább 2018-ban kerülhet sor erre. A mostani döntés része az is, hogy nem változtattak a kamatfolyosón, annak nagyságát továbbra is a mínusz 0,05 százalékos egynapos betét és az alapkamattal megegyező, egy hetes betét 0,9 százalékos mértéke határozza meg.

Az elmúlt időszakban a jegybank az alapkamathoz ugyan nem nyúlt, azonban szakértők arra számítanak, hogy jelenlegi legfontosabb eszköze, a három hónapos irányadó eszközének korlátozására ismét sor kerülhet. A bankrendszer likviditását befolyásoló eszköz március végére előirányzott mértéke 750 milliárd forint, a Portfoliónak nyilatkozó piaci elemzők arra számítanak, hogy június végére 600 milliárd forintra korlátozzák majd. (A döntés ma délután később lesz ismert.) Ugyancsak ma délután esedékes, hogy a központi bank nyilvánosságra hozza a bruttó hazai termék (GDP) és az inflációval kapcsolatos előrejelzéseit.

A nemzetközi elemzők, mindenekelőtt a JP Morgan szakemberei arra számítanak, hogy az egyéves infláció hamarabb eléri a jegybank által meghatározott 2-4 százalékos tűrési sáv három százalékos közepét, mint arra az MNB számít. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, annak azonban nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a sáv felső határát is átlépi a pénzromlás mértéke. Azt is kiemelik, hogy a várt konszenzusnál 75 milliárd forinttal nagyobb mértékben, 225 milliárd forinttal fogják csökkenteni a három hónapos betét maximális összegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.