Még mindig akcióznak Mészárosék

A Konzum PE 45,38 forintot ajánl az Opimus-részvényekért.

Hajdú Péter
2017. 03. 16. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Konzum PE Magántőkealap – ahogy várható volt – kötelező vételi ajánlatot tett a Világgazdaság című lapot is kiadó Opimus részvényesei számára, amely szerint a 25 forint névértékű papírokat 45,38 forintért megvásárolja tőlük. A tőzsdei szabályok alapján készített ajánlat kedvező a kisbefektetők számára, hiszen a részvények árfolyama az elmúlt három hónapban 30–40 forint között mozgott, csak azt követően kezdett dinamikusan emelkedni, hogy kiderült, Mészáros Lőrinc részesedést szerzett a cégben. A felcsúti polgármester, Orbán Viktor jó barátja 16,9 százalékos részesedéshez jutott, s ezzel párhuzamosan az immár szintén Mészáros-érdekeltség Konzum Nyrt. is tulajdonossá vált az Opimusban, 14 százalék erejéig. A vásárlás hírére néhány nap alatt 41-ről egészen 71 forintig emelkedett az árfolyam, s időközben a kereskedést is felfüggesztették. A vételi ajánlat napvilágra kerülését követően tegnap visszaállították a cég részvényeivel való kereskedést a tőzsdén. Bár mostanra már mind a Konzummal, mind az Opimus-szal kapcsolatos bejelentések elhangzottak, a napvilágra került információk alapján szakértők sem nagyon tudják, mi értelme lehet a tulajdonszerzésnek. Azt viszont valószínűsítik, hogy a kisrészvényesek kivásárlását követően kivezetik a két céget a szigorú szabályokkal működő tőzsdéről, mert így kevésbé lesz átlátható a két cég tevékenysége.

A mostani bejelentés előzménye, hogy Mészáros Lőrinc az Opimus-ban 16,9 százalékos, a Konzum Nyrt.-ben pedig 19,6 százalékos tulajdont szerzett, majd a hihetetlen mértékű részvényár-emelkedés, valamint fajsúlyos bejelentések miatt mindkét cég részvényeivel való kereskedést leállították a tőzsdén.

A Konzum PE egyébként korábban már a Konzum Nyrt. részvénytulajdonosainak is kötelező vételi ajánlatot tett, 86,64 forintos áron. Ez szintén alacsonyabb a jelenlegi árfolyamnál, de magasabb a Mészáros megjelenését megelőző időszakban jellemző árnál.

Úgy tűnik, Mészáros Lőrinc mellett a Konzum PE, illetve a Konzum Management lesz a cég központi szereplője. A tulajdoni arányok ugyanis következők szerint alakulnak: Mészáros Lőrincnek 24,53 százalék, a Konzum PE-nek 24,54 százalék, a Konzum Managementnek 15,86 százaléknyi tulajdonrésze lesz az Opimus-ban. Azt egyelőre nem tudni, pontosan kik is állnak a nagytulajdonossá váló Konzum PE mögött. S azt sem szabad elfelejteni, hogy a Konzum Nyrt. ötöde is Mészáros tulajdonában van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.