Nincs joga vizsgálódni a Nébihnek?

Nincs törvényi felhatalmazása a hatóságnak arra, hogy összehasonlító termékteszteket végezzen.

MN
2017. 03. 28. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy teszi közzé szerdán az agrártárca az élelmiszerbotrány miatt indított átfogó vizsgálat eredményeit, hogy a tesztek elvégzését felügyelő hatóságnak még csak most készül jogosultságot adni ilyen ellenőrzések elvégzésére – írja a Hvg.hu a birtokába került előterjesztésre hivatkozva.

A portál információi szerint a földművelésügyi miniszter által jegyzett dokumentum március 26-án kelt, a kormány még nem tárgyalta meg és tárcaközi egyeztetésen sem járt. A cikkben emlékeztetnek arra, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzési hatáskörét az élelmiszer-biztonsági törvény 2008-as szigorú módosítása határozza meg. A jogosultságok közé azonban csak most kerülne be az, hogy „összehasonlító terméktesztet és vizsgálatokat végez” és hogy „részt vesz az élelmiszerláncot érintő nemzeti minőségrendszer ellenőrzésében”.

Ráadásul mindez aggályossá teszi a most végzett vizsgálat törvényességét, annál is inkább, mivel a Nébihnek arra sincs jogosultsága, hogy a külföldön beszerzett élelmiszereknél végezzen hatósági vizsgálatokat – hívják fel a figyelmet. A portálnak nyilatkozó szakértők szerint a mostani ellenőrzés sem minősülhet hatósági vizsgálatnak, mert annak elindításáról sem készült hivatalos jegyzőkönyv.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.