Nyakunkon az újabb hitelboom?

Bár egyre több kölcsönt vesznek fel, óvatosabbak a családok, mint a válság előtt.

Hajdú Péter
2017. 03. 23. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyoma sincs már a több éven át tartó visszafogottságnak, az idén a lakáshitelezés 14 százalékos bővülése várható, a személyi kölcsönök növekedése pedig még ezt is meghaladja egy százalékponttal – hangzott el a K&H Bank tegnapi sajtóbeszélgetésén. Rajna Gábor, a bank lakossági értékesítési igazgatója arról is beszélt, hogy az idei növekedést a múlt év adataira alapozzák. Tavaly a várakozásoknál aktívabb volt a jelzáloghitel-piac: a várt 500 milliárd forint helyett 528 milliárddal bővült, s a kiadott építési engedélyek 31 ezres száma két és félszer nagyobb, mint az előző évben. De az is a piac bővülését valószínűsíti, hogy harmadával több, tízezer új lakás épült.

A 2016-os folyamatokat figyelembe véve a bank arra számít, hogy az idei évben a piac nagysága eléri a 600 milliárd forintot. A dinamikus bővülést segíti a várhatóan stabilan alacsony kamatkörnyezet, a reálbérek tartós emelkedése, illetve a bruttó hazai termék (GDP) komolyabb növekedése. De szintén ebbe az irányba mutat a lakásépítések számának növekedése, illetve hogy egyre több új építésű lakás jelenik meg a piacon. Végül pedig a családi otthonteremtési kedvezmény is pörgeti a piacot.

Az is elhangzott, hogy jelentősen megváltozott a felvett hitelek megoszlása az elmúlt néhány évben. Amíg a válság előtt hozzávetőlegesen fele-fele arányban vettek föl lakás- és szabad felhasználású hitelt az emberek, addig az elmúlt időszakban folyósított hitelek 98 százaléka lakáshitel volt.

– Jól mutatja a válság óta megváltozott lakossági attitűdöt, hogy amíg korábban nem nagyon törődtek az emberek a kamatperiódussal, addig most a hitelfelvevők 62 százaléka egyéves periódusra vesz fel kölcsönt, harmaduk pedig ennél is hosszabb időre – hangsúlyozta Rajna.

A családi otthonteremtési kedvezményt a banknál 3600 kérelmező igényelte 9,9 milliárd forint értékben. Az átlagos támogatási összeg 2,7 millió forint volt. A három gyermek után járó 10 milliós támogatásra 3,8 milliárd forintot fizetett ki a hitelintézet. Kérdésünkre Rajna Gábor elmondta, elenyésző azok száma, akik három megszületendő gyermeket ígérnek, az igénylők nagy része már a kérelem benyújtásakor is két vagy három gyermeket nevel. Vagyis tisztában vannak azzal, mekkora terhet jelent egy-egy gyermek felnevelése, így kicsi az esélye annak, hogy tömegesen lesznek olyanok, akiknek nem születik meg tíz éven belül a három gyermek, s így kénytelenek lesznek visszafizetni a támogatás összegét. Ezt a visszafogottságot a szakember egyértelműen a válságot követő óvatosságnak tudja be. Rajna arról is beszélt, hogy az új hitelek esetében egy százalék alatt van a nem fizetők aránya, a válság előtt kötött szerződések esetében pedig már 20 százalék alatt van azok aránya, akik tartósan fizetésképtelenek, s számuk lassan csökkenni kezdett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.