Orbán a nemzettel konzultálna, pedig nincs miről

Varga Mihály a szociális jogok európai pilléréről egyeztetett a foglalkoztatáspolitikai biztossal.

MNO
2017. 03. 16. 20:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály a szociális jogok európai pilléréről és foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekről egyeztetett az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosával. Vagyis azzal a Marianne Thyssennel, akinek a hatáskörébe tartoznak azok a kérdések is, amelyekről a nemrég meghirdetett nemzeti konzultáció részben szólni fog. Emlékezetes: Orbán Viktor még a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében mondta el (először), hogy öt kérdésről nemzeti konzultációt indít a kormány, melyek közül kettő (adók és munkahelyteremtő támogatások uniós kézbe vétele) tartozik a most Budapestre látogatott biztoshoz.

Varga az MTI beszámolója szerint elmondta, a szociális pillér kérdésében az érdemi tárgyalások még hátravannak, vagyis tulajdonképpen nem tudni, miről is konzultálna a kormány. Bár voltak olyan felvetések korábbi tárgyalásokon, amelyek korlátozhatják a magyar munkaerőpiac és más területek lehetőségeit, a miniszter bízik abban, hogy meg tudják győzni a bizottságot arról, hogy a magyar gazdaság eddigi eredményei olyan innovatív megoldásokat is el tudtak indítani, amelyek érdemben tudták javítani a versenyképességet és csökkenteni a munkanélküliséget.

Marianne Thyssen elmondta, hogy a bizottság a szociális pillér kialakítására vonatkozó referenciakeretét április 28-án hozza nyilvánosságra. Nem jogalkotási lépésről van szó, hanem egy közös referenciakeretről, amelyet szem előtt lehet tartani a tagállami rendszerek, intézmények kialakításakor. A bizottság

nem szeretné elvenni a tagállami kompetenciákat,

tiszteletben tartják a szubszidiaritás és az arányosság elvét, és fontosnak tartja, hogy a szociális keret alkalmazása ne rontsa a versenyképességet – jelentette ki.

A biztos hozzátette, annak ellenére, hogy a bizottság korábban kritikusan állt a közmunkaprogramhoz, mára látják, hogy milyen nagy erőfeszítéseket tesznek az elsődleges munkaerőpiacra való kilépésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.