Parragh Bianka a monetáris tanácsban

Új taggal bővült az az MNB monetáris tanácsa, a kormánypárti többség megválasztotta Parragh Biankát.

Bodacz Péter
2017. 03. 21. 10:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ahogy az várható volt, a parlament kormánypárti többsége jóváhagyta Parragh Bianka monetáris tanácstagi jelölését, ezzel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László felesége havi hárommillió forint jövedelmet biztosító álláshoz jutott. Az Országgyűlés  Kocziszky Györgyöt pedig újraválasztotta ugyanebbe a tisztségbe. A gazdasági bizottság jelöltekről szóló javaslatát a távirati iroda beszámolója szerint 110 kormánypárti igen, 35 nem szavazattal, 21 jobbikos tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szervébe azért kellett új tagot választani, mert Cinkotai János Béla mandátuma 2017. március 22-én lejár. Az ő helyét Parragh Bianka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa tölti be a továbbiakban, Kocziszky György pedig jelenleg is a monetáris tanács tagja, de mandátuma lejár 2017. április 5-én, ezt hosszabbították meg.

A testületnek legalább öt, legfeljebb kilenc tagja lehet. A tanács ma teljes létszámmal működik, azt a mindenkori jegybankelnök vezeti. Tagjai az MNB alelnökei és a korábban szintén az Országgyűlés által megválasztott tagok: Báger Gusztáv, Kardkovács Kolos és Pleschinger Gyula. A monetáris tanács hatáskörébe tartozik a legfontosabb stratégiai döntések mellett a jegybanki alapkamat meghatározása.

A jegybanktörvény szerint a tanács tagjává olyan magyar állampolgár választható, aki kiemelkedő elméleti és gyakorlati ismertekkel rendelkezik a monetáris, pénzügyi vagy hitelintézeti területen. Parragh Bianka eddigi szakmai munkásságából ugyanakkor nem lehet arra következtetni, hogy rendelkezik a szükséges tapasztalatokkal. A közszolgálati egyetem honlapján található önéletrajza szerint leginkább a vállalati gazdaságtan területén mélyítette el tudását. Kutatási területei a gazdasági szabályozás és koordináció az állam és a gazdasági szereplők kapcsolatrendszerében, gazdasági szereplők vállalati versenyképességi összetevői, menedzsment, valamint a vezetés-szervezés.

Ha szakmai előélete kapcsán aggályok is merülnek fel monetáris tagsági alkalmasságát illetően, mindez nem mondható el Matolcsy György iránti lojalitása kapcsán. Parragh több előadásában is gazdaságtörténeti jelentősségűnek nevezte a jegybankelnök munkásságát. Ezen meggyőződésének legutóbb a parlament gazdasági bizottságának múlt heti ülésén adta tanúbizonyságát, amikor a testület őt jelölte a monetáris tanácsba. – Két évtizede nem értelmezhető a magyar gazdaságpolitika Matolcsy György nélkül, de a 2010 utáni tevékenysége kiemelkedik ebből az időszakból – fogalmazott akkor Parragh.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.