Sztrájk: csak a román határig járnak a vonatok

Előre meg nem hirdetett munkabeszüntetést tartanak a vasutasok.

MTI
2017. 03. 22. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kavalecz Imre tájékoztatása szerint 7 óra 15 perckor a kürtösi vasúti határállomás illetékese közölte a MÁV helyi képviselőjével, hogy az állomás dolgozói munkabeszüntetést tartanak, ezért nem fogadnak és nem indítanak vonatokat Magyarország felé.

A Romániába vonattal utazók számoljanak a határállomási hosszú várakozási idővel – hívta fel a figyelmet közleményében Kavalecz Imre.

A spontán sztrájk több mint 140, köztük két Magyarországra tartó nemzetközi vonat leállítását okozta. A bérkövetelő megmozdulás a kolozsvári vasúti körzetben kezdődött reggel hét órakor, majd a temesvári, a jászvásári és a bukaresti körzetre is átterjedt. A vasutasok 25 százalékos béremelést követelnek, és azt kifogásolják, hogy – bár szerdán lejár a kollektív munkaszerződésük – nem készült el az újabb szerződés, és semmilyen garanciájuk nincs bérköveteléseik teljesülésére.

A CFR igazgatósága azt állítja, már megkezdődtek a bértárgyalások a vasúti szakszervezetekkel, a CFR 2017-es költségvetésében pedig a béralap 22,5 százalékos növekedését is előirányozták.

A munkabeszüntetés a nemzetközi forgalomban is érezteti hatását: a román hírtelevíziók tudósításai szerint a kolozsvári pályaudvaron és a Temesvárhoz közeli Vinga község vasúti állomásán is órák óta vesztegel egy-egy Budapest felé tartó nemzetközi gyorsvonat, Piskin (Simeria) pedig egy Bécsből Bukarestbe tartó szerelvényt állítottak le a sztrájkoló vasutasok.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.