Tovább drágulhatnak a vajtermékek

Az elmúlt egy évben is 15 és 88 százalék közé tehető az áremelkedés.

Tóth László Levente
2017. 03. 28. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan elszaladt a vaj ára az elmúlt egy évben, a drágulás mértéke 15 és 88 százalék közé tehető. A Magyar Nemzet – nem teljes körű, de többféle üzletben végzett – felmérése szerint jelenleg a „legdrágább”, 100 grammos kiszerelésű vaj a most 309 forintos fogyasztói áron kapható Magyar vaj elnevezésű termék. Ugyanez a vaj tavaly januárban még csak 269 forintba került, azóta 15 százalékkal drágult. A Bakony vaj jóval olcsóbb, 239 forintért lehet most beszerezni. A Tolle teavaj viszont a tavalyi 249 forintról drágult mostanra 16 százalékkal, 289 forintra. A jelenleg legolcsóbbnak talált Spar vaj 179 forintba kerül.

A nagyobb kiszerelésű termékek közül 759 forintos árával a 200 grammos Lurpak dán vaj számít a legdrágábbnak. A Lurpaknál még a 250 grammos Ammerlander márkázott vajhoz is alacsonyabb, 469 forintos áron juthatunk hozzá. A 200 grammos Dublin Dairy ír vajért 599 forintot kell fizetni, ugyanannyit, mint a Meggle márkázott vajért is. Utóbbit tavaly januárban még 319 forintért adták, ami azt jelenti, hogy alig több mint egy év alatt 88 százalékkal drágult.

A fogyasztók számára már most is drága a vaj, pedig az áremelkedés a tejpiac „helyrerázódásával” együtt folytatódik – hívták fel a figyelmet a lapunknak nyilatkozó szakértők. A nyers tej literenkénti termelői átlagára 91,92 forint volt idén februárban, ami 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vaj kilogrammonkénti feldolgozói értékesítési ára pedig 8 százalékkal, 1376 forintra nőtt idén februárra egy év alatt. A magyar és a német értékesítési árszint 2010 óta csak tavaly karácsony előtt találkozott, 1400 forint körüli árszintnél. Egyébként 2010 óta nemcsak a német, hanem a lengyel, de még az új-zélandi vaj is jóval olcsóbb volt, mint a magyar. Az Európai Bizottság adatai szerint a vaj jegyzésára az árutőzsdéken néhány hete lejtmenetben van. Magyarországon ezzel szemben az értékesítési ár továbbra is emelkedik. Ennek ellenére szó nincs a vaj áfacsökkentéséről, noha Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter több tejtermék – a friss tej és egyes sajtféleségek – általános forgalmi adójának várható csökkentéséről beszélt a napokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.