Változtatna az ingatlanok árverezésén a KDNP

A végrehajtási törvény módosítását kezdeményezik.

MTI
2017. 03. 02. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végrehajtási törvény módosításáról szóló javaslatukról Soltész Miklós, a kisebbik kormánypárt alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: azt indítványozzák, hogy ha folyamatos árverésen egy éven belül a lakást nem sikerül értékesíteni százszázalékos értéken, akkor a becsült érték legfeljebb nyolcvan százalékáig lehessen engedni az árból. A felek közös megállapodása esetén ettől a kikötéstől el lehetne térni, azaz meg lehetne egyezni alacsonyabb árban is.

Ha ezek után még adósság maradna fenn, akkor azt a bankoknak el kell engedniük – ismertette az előterjesztést Soltész Miklós.

A javaslat elfogadásával a családok így hosszú távon számolhatnak az újrakezdés lehetőségével. Ugyanakkor a bankok is biztosítva lesznek, hogy ha jobb finanszírozási feltételeket garantálnak, és odafigyelnek a körülményekre, az ingatlanok értékére, akkor sokkal nagyobb eséllyel jutnak vissza pénzükhöz – érvelt a képviselő.

Megjegyezte: ha az ellenzéki pártok hozzájárulnak a házszabálytól való eltéréshez, már hétfőn tárgyalhatják a javaslatot, és kedden el is fogadhatják.

A KDNP alelnöke reményét fejezte ki, hogy főleg a szocialisták, akiknek – mint mondta – kormányzása miatt ide jutott a családok nagy része, a törvényjavaslat mellé állnak, és támogatják az elfogadását.

Soltész Miklós azt mondta, az MSZP–SZDSZ-kormányzás idején devizahitelekbe hajszolták a családokat, ami több mint kétmillió embert érintett. Megszüntették az otthonteremtési támogatást is, és csupán etikai kódex született – sorolta, utóbbit ahhoz hasonlítva, mint amikor a róka beszabadul a tyúkólba, és megkérik, hogy azért viselkedjen kicsit.

A politikus felidézte, hogy a mostani kormány már elfogadta a végrehajtások szigorítását, és törvényi szinten bevezette az elektronikus árverést. Ez szintén sokakat eltérített az ily módon való ingatlanvásárlástól – értékelt.

Kitért arra is: 2010 óta határozott és konkrét lépéseket tettek, hogy a mintegy 1,3 millió családot érintő adósságcsapdára válaszokat adjanak. Ezek között említette a nemzeti eszközkezelő felállítását, a végtörlesztés, az árfolyamgát bevezetését, a forintosítást, az ócsai lakópark kialakítását, a devizaalapú hitelek megszüntetését és a családi csődvédelmet.

Összegzése szerint ez intézkedésekkel 734 milliárd tisztességtelenül elvett forintot vettek vissza a bankoktól és adtak vissza az embereknek.

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető emlékeztetett, hogy a kilakoltatási moratórium március 1-jén véget ért, de ha még nem tartottak törvényes árverést, akkor közbe tudnának lépni. Kitért arra is, hogy több ízben felléptek a a segítségre szorulók „kifosztása” ellen, ezek közé tartozik az otthonukat vesztett emberek megsegítését célzó mostani törvényjavaslat is.

A politikus az LMP paksi atomerőműről szóló népszavazásáról kérdésre azt mondta: az alkotmány erre nem biztosít lehetőséget, nemzetközi szerződés tárgyában nem lehet referendumot tartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.