Hallgat a kormány arról, kik kaptak felmentést a plázastop alól

Azt már tudjuk, hogy 98 esetben felmentést adtak a 400 négyzetméteres határ alól, csak azt nem, kinek.

MN
2017. 04. 24. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A plázastop 2015-ös bevezetése óta a törvényben kijelölt szakhatóság (a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal) 98 esetben adott támogató állásfoglalást olyan cégeknek, amelyek 400 négyzetméternél nagyobb üzletet kívántak építeni, és csak 29 esetben utasította el az ilyen kéréseket – derül ki abból a válaszlevélből, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter küldött Mesterházy Attila szocialista képviselő írásbeli kérdésére.

Mesterházy viszont ennél jóval többet kérdezett Lázártól és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől. Azt is szerette volna megtudni, hogy mely cégek kaptak felmentést a 400 négyzetméteres szabály alól, illetve pontosan hol és mekkora alapterületű kereskedelmi létesítmény tekintetében kapták a felmentést.

Az utóbbi kérdésekre konkrét választ azonban sem Lázár, sem a Varga helyett válaszoló Tállai András államtitkár nem adott. Lázár arra hivatkozott, hogy az építési engedélyt végül nem a kormányhivatal, hanem az építési hatóság adta ki, Tállai pedig csak felsorolta, hogy mivel – fenntarthatóság, környezetvédelmi szempontok – indokolta annak idején a kormány a szabályozás bevezetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.