Matolcsy kitart a pánikkeltéses sztori mellett, Róna nem érti, miről beszél

Egy szocialista képviselő próbált újra részleteket megtudni a jegybankelnök kormánybuktatós, pánikkeltős állításairól. Nem járt sikerrel.

D. Horváth Gábor
2017. 04. 03. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az azonnali kérdések órájában Szakács László szocialista képviselő vonta kérdőre az ülésteremben megjelenő jegybankelnököt. Jelezte, minden hivatalos megkeresésére csupán annyi válasz érkezett, hogy a Matolcsy György által elmondottakról – miszerint egyik nagy NATO-szövetségesünk budapesti nagykövetségéről kormány- és jegybankbuktató műveleteket indítottak – már tárgyalt a nemzetbiztonsági bizottság.

Matolcsy György szerint sokan félremagyarázták szavait, de fenntartja, hogy igenis a Magyar Nemzeti Bankon keresztül akarták megbuktatni a kormányt.

Visszakérdezett, tudott-e a bármely képviselő, akár Szakács László a bankpánik kísérletéről és arról, hogy az Egyesült Államok állt a háttérben?

Szakács László reagálásában jelezte, a kérdéseket a képviselők teszik fel, nem ők interpellálhatók.  

Erre Matolcsy folytatta a kérdezősködést, felvetve, tudott-e arról Szakács László, hogy 2014 augusztusának közepén Róna Péter vádjával indult a támadás az MNB ellen egy hegedűvásárlással kapcsolatban? Ott volt-e Róna Péterrel azon a megbeszélésen a képviselő, amikor erről megállapodtak?

Vagyis konkrétan megnevezte az egykor az MNB felügyelőbizottságában is tevékenykedő közgazdászt, de nem derült ki, mi köze valójában Róna Péternek a kormánybuktatás vagy pánikkeltés szándékához. A szocialista képviselő a szabályok szerint nem kaphatott újból szót, a jegybankelnök nehezen értelmezhető visszakérdezéseivel a téma le is került a napirendről. 

Róna Péter lapunk kérdésére azt mondta, hogy amikor Matolcsy György vele kapcsolatban nemzetközi támadást emleget, feltehetően nem tudja, mit beszél. Az alapítványi hegedűvásárlásról eredetileg a HVG írt cikket, amely tényről Rónát – mint az MNB felügyelőbizottsági tagját – maga a bank tájékoztatta hivatalosan. – Nem értem, miféle kormánybuktatást tud okozni egy megvásárolandó hegedű – tette hozzá Róna.

A hegedűt az MNB Lajkó Felixnek szánta, aki el is ismerte a sajtónak, hogy szó volt a hangszer megvételéről: Én Kálmán Olga műsorában megerősítettem, hogy a felügyelő bizottság elé terjesztett, az MNB vezetősége által készített összefoglalóban az előterjesztők a hegedő megvételét javasolták.

Matolcsy egyébként korábban hálával gondolt Róna Péter közgazdászra, egy korábbi beszélgetés alkalmával ugyanis munkatársunknak eldicsekedett vele, hogy az alapkamat csökkentésének ötlete éppen tőle származik. 

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.