Több mint hatmilliárddal támogatta a kormány Mészáros búzakeményítőjét

A Heves megyei Visontán járt a felcsúti polgármester, ahol Varga Mihállyal együtt letették az üzem alapkövét.

MN
2017. 04. 24. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, egyben a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett hétfőn a Heves megyei Visontán Magyarország egyetlen búzakeményítő-gyárának alapkőletételén – számolt be a rendezvényről az MTI.

A tudósítás szerint Magyarország egyetlen búzakeményítő-gyára épül meg a Heves megyei településen 93 millió eurós beruházásban, a Visonta Projekt Kft. 33 ezer négyzetméteren épülő üzeme 250 munkahelyet teremt, és további 500 beszállítónak ad munkát 2018 végére. Mészáros Lőrinc a rendezvényen ismertette: a kft.-t 2015-ben alapították Szíjj Lászlóval. A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította és 20 millió euróval – több mint hatmilliárd forinttal – támogatta a visontai projektet. A befektetők 25 millió eurót tettek a beruházásba, a költségek fennmaradó részét hitelből fedezik.

Mészáros Lőrinc azt is elmondta, az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják. A keményítőgyár 250 új munkahelyet teremt, és még 500-1000 ember vesz részt a beszállításban, de a kft. már abban is gondolkodik, hogy a későbbi raktározással, takarmányelőállítással további 50-100 munkahelyet teremt – mondta. Mészáros Lőrinc közölte, a visontai Mátrai Erőművel kötött megállapodás alapján hulladékgőzt és tranzit nélküli elektromos áramot vesznek igénybe a beruházáshoz és az üzemeltetéshez.

Varga Mihály arról beszélt, hogy az élelmiszeripar, a második legnagyobb feldolgozóipari ágazat adja a bruttó nemzeti termék 2,4, a mezőgazdasággal együtt 5,8 százalékát, az ipari termelésből való részesedése pedig 12 százalék. Az előállított mezőgazdasági termékek 65 százalékát ez a szektor vásárolja és dolgozza fel, és felhasznált anyagainak csak egyharmada származik külföldről. Az ágazat közvetlenül 100 ezer embernek ad megélhetést, és kiemelt szerepe van a vidéki munkahelyek megtartásában.

Varga Mihály a kormányzati stratégiai célok között ismertette a feldolgozott termékek arányának tíz százalékra emelését az exportban, a 36 százalékos importhányad csökkentését, és az élelmiszerfeldolgozó iparág ötszázalékos emelkedését a következő egy-másfél évben.

Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen. A tulajdonos közlése szerint ezt Heves és Szolnok megyéből szeretnék beszerezni. Az üzem különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket állít elő további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára.

Várhatóan 2018 májusára épül fel a gyár, néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést – mondta a tulajdonos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.