A piac bővülésére számítanak a sörgyártók

Az időjárás minden évben jelentős hatást gyakorol a fogyasztásra.

MN
2017. 05. 19. 6:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a várakozásoknak megfelelően meleg, napos lesz a nyár, 2-2,5 százalékkal is bővülhet idén a magyar sörpiac – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója. Schillinger Attila kiemelte: az időjárás minden évben jelentős hatást gyakorol a sörfogyasztásra, a hőségriadóktól sem mentes tikkasztó forróság éppúgy befolyásolja az eredményt, mint a hűvös, esős nyár. Hozzátette: a fesztiválok és a sportesemények mellett a gasztronómia is egyre inkább élénkíti a fogyasztást.

Schillinger Attila arra számít, hogy idén 10-12 százalékkal növekedve tovább erősödik a drágább, prémium és szuperprémium sörök kategóriája.

Kiemelte, hogy a hazai fogyasztás tavaly ugyanúgy 6,1 millió hektoliter volt, mint 2015-ben. Az MSSZ-tagok már tavaly is 72,5 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe, ebből 42 milliárdot jövedéki adó formájában. A költségvetés a magyarországi sörgyártók által megtermelt GDP 83 százalékát vonja el különböző adók és járulékok formájában, míg más iparágakban ez az elvonás 50 százalék körüli. Az ágazat szereplői abban bíznak, hogy a kormány kiterjeszti a csapolt sörre is a kedvezményes étkezőhelyi áfát.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.