Az MNB rábólintott Schmidt Máriáék vételi ajánlatára

A Pió-21 Kft. 600,04 forinton tett vételi ajánlatot a BIF részvényeire.

MN
2017. 05. 26. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatot – írja az MTI a BIF közlésére hivatkozva, melyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján tett közzé.

A tőzsde standard kategóriájában jegyzett társaság valamennyi, 100 forint névértékű részvényére 600,04 forinton tett vételi ajánlatot a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó Pió-21 Kft., amely jelenleg 29,81 százalékos közvetlen tulajdonosa a BIF Nyrt.-nek. Az ajánlattevő társaság és tagjainak együttes közvetlen és közvetett szavazati joga 32,997 százalék.

A vételi ár 15,5 milliárd forintra értékeli a 2,583 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaságot.

Az ajánlat elfogadására nyitva álló időszak május 29-én kezdődik és június 28-ig tart.

Az ajánlat lebonyolítója az OTP Bank.

A BIF fölött tavaly vette át a hatalmat Schmidt Mária családi cége. Az addigi nagyrészvényes, Spéder Zoltán pedig kiszavazta saját magát és embereit a menedzsmentből, ezt követően áron alul eladta a tulajdonrészét. A közelmúltban a másik nagyrészvényes, Nobilis Kristóf is eladta a részvényeit.

A közzétett dokumentum szerint a Pió-21 vagyonkezelő társaság a BIF-en kívül négy másik társaságban rendelkezik részesedéssel, köztük a 2016 novemberében alapított K4A Lapkiadó Kft.-ben, amely a Figyelő című hetilap kiadója. A legutolsó elfogadott beszámolója szerint a 2015. évi mérleg szerinti eredménye 136 millió forint volt, saját tőkéje 2,584 milliárd forint, mérlegfőösszege 8,544 milliárd forint volt 2015 végén.

A BIF Nyrt.-ben az ajánlattevőn kívül további 32,88 százalékkal rendelkezik a Bfin Asset Management, 16,94 százalékkal Horváth László, 10 százalékkal pedig az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. A közkézhányad 19 százalék.

A közzétett működési terv szerint a Pió-21 Kft. a BIF tavaly decemberi közgyűlésen elfogadott, módosított középtávú stratégia alapján kívánja tovább működtetni a társaságot, így a magyarországi ingatlanportfolió további hasznosítása és esetleges bővítése mellett elsősorban Horvátországban szeretne terjeszkedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.