Dízelbotrány: a Daimlert is csalással gyanúsítják

Váratlan látogatók a Daimlernél: négy németországi tartományban is nyomozók szálltak ki a telephelyeire.

MN
2017. 05. 23. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhárom államügyész és kétszázharminc rendőr szállt ki kedden a Daimler tizenegy telephelyére, négy németországi tartományban, Berlinben, Baden-Württembergben, Szászországban és Alsó-Szászországban – írja a DPA német hírügynökség. A hatóság emberei olyan dokumentumok és adattárolók után kutattak, amelyek bizonyíthatják a stuttgarti államügyészség gyanúját, miszerint a Daimler dízel személyautóinál is csaltak a károsanyag-kibocsátási értékekkel. A Daimler közleményében hangsúlyozta, hogy teljes körűen együttműködik a hatóságokkal, míg információk szerint az autógyártó vezető tisztségviselői közül senkit sem gyanúsítottak meg. Ugyanakkor márciusban a stuttgarti ügyészség még úgy nyilatkozott, hogy eljárást indít a Daimler ismert és ismeretlen munkatársai ellen csalás, tiltott reklám, valamint a károsanyag-kibocsátási értékek feltehető manipulálása miatt.

Márciusban a Daimler 247 ezer személyautót hívott vissza a szervizeibe a Mercedes A-, B- és V-osztályból a kipufogógáz-tisztító berendezés beállítására, a német szövetségi közlekedési hivatal nyomására. Ezek a berendezések bizonyos hőmérséklet alatt kikapcsolnak, hogy a motort kíméljék, ám ezzel jelentősen megnő az autók nitrogén-oxid-kibocsátása. A technológia ugyanakkor a hatályban lévő európai uniós jogszabályok alapján legális. Mindeközben a Daimlernek az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma előtt is bizonyítania kell, hogy autóinál nem manipulálták károsanyag-kibocsátási értékeket.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.