Erdélyben is gazdaságfejlesztésre adja fejét a magyar kormány

A következő években akár százmilliárd forint is mehet a határon túli gazdaság fejlesztésére.

MTI
2017. 05. 19. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem időszakos beavatkozásról van szó, mostantól a nemzetpolitika stabil pillére lesz az a támogatás, amely a magyar közösségek gazdasági értelemben vett megerősítését szolgálják – mutatott rá az államtitkár.

Történelmi jelentőségű, sorsfordító esztendővé válik 2017 az erdélyi magyarság életében – mondta a program bejelentésekor Marosvásárhelyen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Szerinte a magyarokat sújtó gazdaságpolitikai hátrányokat és sérelmeket kiegyensúlyozó fejlesztési program indulhat el.

A Vajdaságban eddig ötvenmilliárd forintot fizetett ki támogatásként a magyar kormány. Az erdélyi gazdaságfejlesztési programok a százmilliárd forintos nagyságrendet is elérhetik – véli az államtitkár. A magyar kormány a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben (RMDSZ) véli megtalálni a helyi partnert, amely a programot végigviszi.

A Mezőség szórványtelepülésein élő magyar gazdák és kisvállalkozók június közepétől egy hónapon keresztül nyújthatják be pályázataikat az erdélyi programok lebonyolítására létrehozott Pro Economica Alapítványnál.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt méltatta, aki a vajdasági gazdaságfejlesztő program elindításakor ígéretet tett, hogy a kormány Erdélyre és minden olyan térségre kiterjeszti a támogatási rendszert, ahol magyar közösségek élnek. Kelemen szerint a program a román gazdaságra is jótékony hatással lesz, ezért bízik abban, hogy ezt a romániai hatóságok is nyitottsággal fogadják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.