Húsz éve nem volt ilyen alacsony a befektetési kedv Magyarországon

Egy év alatt is nagyot zuhant a beruházási ráta, de húszéves távlatban nézve még rosszabb a helyzet.

Kovács Áron
2017. 05. 11. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmasat zuhant tavaly a beruházások aránya Magyarországon – derül ki az Eurostat friss adataiból. 2015-ben ugyanis a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 21,7 százaléka volt a beruházások aránya, tavaly viszont csak 17,8 százalék. Ez egyrészt kifejezetten durva csökkenés, másrészt viszont 1996 óta a legrosszabb adat.

Húszéves távlatban nézve is rossznak tűnik a helyzet – legalábbis Magyarország szempontjából. 1996-hoz képest (akkor a GDP 22,9 százaléka volt a beruházási ráta) még látványosabb a visszaesés. Ezen a távon nézve Bulgária áll a legjobban, és meglepetésre Szlovákiában esett leginkább a befektetési kedv.

A 2016-os beruházási rátával Magyarország az EU-tagállamok rangsorában az utolsó harmadban foglal helyet, csak öt országban rosszabb az arány, sorrendben: Ciprus, Olaszország, Egyesült Királyság, Portugália és Görögország. Az EU-s átlag a GDP 19,7 százaléka, az élen Írország áll 29,3 százalékos aránnyal, utána Csehország (24,6) és Svédország (24,2) következik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.