Kötelező szervizdíjat akar az étteremszövetség

Jövő évtől 8-15 százalékos úgymond kötelező borravalót vezetnének be.

MN
2017. 05. 11. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő évtől 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését szorgalmazza a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) – írta a Világgazdaság.

Bár a napokban közzétett adótörvény-módosítási tervezetében nem szerepel a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfájának csökkentése, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tovább dolgozik és tárgyal a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a ratifikálásra váró lobbianyag tartalmáról, amelyben 5+1 százalékos (5 százalék áfa és 1 százalék marketing-hozzájárulás) javaslat szerepel – jelentette be Az Utazó magazin Turizmus és profit 2017 című tegnapi konferenciáján Flesch Tamás, a szövetség alelnöke.

A turizmus legnagyobb problémája a munkaerőhiány, amely már a menedzseri szinten is fenyeget, vagyis nincs más út, mint a komoly bérfejlesztés, amivel itthon, illetve az ágazaton belül lehet tartani a dolgozókat, közölte Flesch Tamás.

Ennek fedezetét az áfacsökkentés mellett a szervizdíj bevezetése jelentheti, amitől a szállodaszövetség alelnöke szerint transzparensebb is lehet a vendéglátás.

Más kérdés, hol marad a vendég szubjektív értékelése, egyben a személyzet ösztönzése a jobb szolgáltatás nyújtására. Illetve kérdés az is, hogy a fogyasztásért fizetendő magasabb összegből végül mennyi jut ténylegesen a felszolgálókhoz.  

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.